Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kluge: U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati

Preuzmite sliku

Čelnik evropskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak je upozorio države da se pripreme za “značajan rast” broja novozaraženih koronavirusom dok se omikron varijanta širi, rekavši da je ta varijanta ranije kružila uglavnom među mladim ljudima.

“Otkako se pojavio krajem novembra, omikron je potvrđen u najmanje 38 od 53 zemlje evropske regije WHO i već je dominantan u nekoliko zemalja među kojima su Danska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo”, izjavio je Hans Kluge na konferenciji za novinare u Beču.

“Možemo vidjeti da nova oluja pristiže. dovodeći ionako preopterećene zdravstvene sisteme do ruba”, izjavio je Kluge. U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati u još zemalja u regiji,

Evropska regija WHO uključuje Rusiju i ostale bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

“Veliki broj novih zaraza s COVID-19 mogao bi dovesti do novih hospitalizacija i prekida u sistemima zdravstvene zaštite i drugih ključnih službi”,  kazao je on, tražeći od ljudi da se vakcinišu i da limitiraju društveni život.

“Državne vlade i lokalne vlasti trebaju pripremiti sisteme našeg odgovora na značajan rast broja zaraženih”,  kazao je Kluge, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,