Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kluge: Obećanje vakcinacije protiv COVID -19 je fenomenalno

Preuzmite sliku

Obećanje vakcinacije protiv bolesti COVID-19 je “fenomenalno” i “potencijalna je prekretnica”, izjavio je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, na brifingu u četvrtak.

Govoreći iz Copenhgena, on je kazao kako se očekuje da će zalihe vakcina biti veoma limitirane u početnim fazama i da zemlje moraju odlučiti kome dati prioritet, iako je WHO saopćio da postoji „rastući konsensuz“ da prvi primaoci trebaju biti starije osobe, medicinski radnici i ljudi s popratnim bolestima.

Britanija je u srijedu odobrila vakcinu za COVID-19 farmaceutske kompanije, stavljajući se ispred ostatka svijeta u utrci za početak najmasovnijeg programa vakcinisanja u istoriji.

Premijer Boris Johnson opisao je zeleno svjetlo britanske medicinske agencije kao globalnu pobjedu, iako je priznao logističke izazove vakcinacije u zemlji od 67 miliona ljudi.

Američki i evropski regulatori ocjenjuju kliničke podatke o istoj Pfizerovoj vakcini, ali tek trebaju dati odobrenje za njeno korištenje.

WHO je saopćio u srijedu da je primio podatke od Pfizera i BioNTech o vakcini i da razmatra njeno „eventualno uvrštavanje za vanrednu upotrebu“, što je faktičko odobrenje zemljama da koriste vakcinu na nacionalnom nivou, prenosi Reuters.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,