Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kineski šef diplomatije u četverodnevnoj posjeti Rusiji

Preuzmite sliku

Šef kineske diplomatije Wang Yi u ponedjeljak će započeti četverodnevnu posjetu Rusiji radi razgovora o sigurnosti, saopćilo je njegovo ministarstvo vanjskih poslova, što je posljednja u nizu posjeta na visokom nivou i telefonskih razgovora između dvije strane.

Kina i Rusija su strateški saveznici, a obje zemlje često hvale svoje partnerstvo “bez ograničenja”, te ekonomsku i vojnu saradnju.

Njihove veze postale su još bliže nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine, što je Kina odbila da kritikuje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju od ponedjeljka navelo da će Wang “otputovati u Rusiju na održavanje 18. runde kinesko-ruskih strateških sigurnosnih konsultacija (SSCC) od 18. do 21. septembra” na poziv Nikolaja Patruševa, sekretara moskovskog savjeta sigurnosti.

U ranijem brifingu, rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će se Wang sastati sa svojim kolegom Sergejem Lavrovom, a njih dvojica planiraju da se “fokusiraju na napore za jačanje saradnje na međunarodnoj sceni”.

– Bit će detaljno razmijenjena mišljenja o pitanjima u vezi sa rješenjem u Ukrajini, kao i načinima osiguranja stabilnosti i sigurnosti u azijsko-pacifičkom regionu – rekao je portparol.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje