Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kineski milijarder i osnivač Alibabe skriva se u Tokiju

Preuzmite sliku

Milijarder i osnivač Alibabe Jack Ma navodno se skriva u Tokiju sa svojom porodicom, nakon sloma najvećih tehnoloških kompanija u Kini.

Ma, osnivač giganta e-trgovine Alibabe koji je nekada bio najbogatija osoba u Kini, rijetko se viđao u javnosti otkako je prije dvije godine na summitu u Šangaju kritikovao stav kineskih regulatora prema tehnološkim kompanijama.

Danas je Financial Times, koji je u vlasništvu japanske medijske kompanije Nikkei, otkrio da je Ma nedavno živio u Japanu, prenio je Index.hr.

Pozivajući se na anonimne izvore, list navodi da Ma već gotovo šest mjeseci živi u Tokiju sa svojom porodicom. Financial Times navodi da Ma provodi vrijeme odlazeći na skijališta u jednom japanskom selu te da redovno putuje u SAD i Izrael.

Komentari milijardera navodno razbjesnili kineskog predsjednika

Ma, poznat po svojoj otvorenoj prirodi i ekscentričnoj crti, optužio regulatore za gušenje inovacija. Njegovi komentari su navodno razbjesnili kineskog predsjednika Xi Jinping.

Kineska regulatorna tijela blokirala su prodaju dionica Alibabe vrijednu 34 milijarde dolara Alibabine podružnice za online plaćanja Ant Group, što bi bila najveća ponuda dionica u istoriji.

Peking je takođe naredio Alibabi da rasproda dio svoje medijske imovine, uključujući hongkonški South China Morning Post.

Nekoliko mjeseci kasnije, Alibaba je kažnjena s rekordnih 2,8 milijardi dolara zbog antikonkurentskih praksi, prenio je Investitor.me.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,