Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kineski bankar osuđen na smrt zbog mita od 260 miliona dolara

Preuzmite sliku

Lai Xiaomin, bivši predsjednik jedne od najvećih kineskih kompanija u državnom vlasništvu za upravljanje imovinom, danas je osuđen na smrt zbog uzimanja mita teškog 260 miliona dolara, korupcije i bigamije.

Xiaomin, bivši član Komunističke stranke, u januaru prošle godine iznio je detaljno priznanje državnoj televiziji CCTV s fotografijama stana u Pekingu koji je navodno u njegovom vlasništvu, čiji su sefovi i ormarići bili puni svežnjeva novčanica.

Xiaomin je zloupotrijebio svoju poziciju kako bi došao do velike količine novca, rekao je sud u Tianjinu, opisavši da se radilo o ekstremno velikom mitu, dok je okolnosti nazvao “naročito ozbiljnima”.

“Pokazao je iznimnu zlonamjernost”, dodano je u sudskoj presudi.

Imao je dvije žene i izvanbračnu djecu

Bivši predsjednik kompanije China Huarong Asset Management Co. također je proglašen krivim za bigamiju, nakon što je živio u dvjema bračnim zajednicama i dobio izvanbračnu djecu.

Xiaomin, o kojem je istraga započela u aprilu 2018., također je pronevjerio 25 miliona juana državnih sredstava između 2009. i 2018. godine.

Tokom svog televizijskog priznanja rekao je da “nije potrošio nijednog novčića, nego je sve držao tamo, ne usudivši se trošiti”. CCTV je također prikazao luksuzne automobile i poluge zlata koje je Xiaomin prihvaćao kao mito.

Sud u Tianjinu je rekao da će mu sva osobna imovina biti zaplijenjena te da će mu biti oduzeta politička prava.

Kritičari su rekli da je antikorupcijska kampanja koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping poslužila za rušenje suparnika.

CCTV često prikazuje intervjue s osumnjičenicima koji priznaju zločine, čak i prije nego što se pojave na sudu. To je praksa koju su tužioci, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava, odavno osudili kao iznuđivanje priznanja pod prisilom. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje