Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kineski ambasador snimljen kako gazi po ljudima, antropologinja ga brani

Preuzmite sliku

Kineski veleposlanik snimljen je kako hoda po ljudima u sklopu tradicionalne otočke ceremonije dobrodošlice. Dok je ovaj snimak mnoge sablaznila te su je neki protumačili kao simbolički prikaz rastućeg uticaja Kine širom Tihog oceana, drugi ipak tvrde da se radi o tradicionalnoj praksi koja je pogrešno protumačena.

Kineski veleposlanik Tang Songgen posjetio je ranije ovog mjeseca Marakei, koraljni otok u sastavu Kiribata. Fotografija prikazuje kako je pri dolasku na otok hodao po leđima mladića koji su ležali na tlu, piše The Guardian.

“Bio bih vrlo iznenađen da je to učinio neki australski predstavnik”

“Jednostavno ne mogu zamisliti nijedan scenarij u kojem je hodanje po leđima djece prihvatljivo ponašanje za ambasadora (ili bilo koju drugu odraslu osobu)”, napisao je na Twitteru Constantine Panayiotou, američki ataše za obranu na pet pacifičkih otoka, uključujući Kiribate.

Član australskog parlamenta Dave Sharma, koji je prije služio u misiji u Papui Novoj Gvineji, također je rekao kako je iznenađen ovom fotografijom.

“Bio bih vrlo iznenađen da je neki australski predstavnik učestvovao na takvoj ceremoniji”, rekao je Sharma.

“Ovo je znak poštovanja koje otočani pokazuju prema gostima”

S druge strane, mnogi stanovnici Kiribatija ističu da je riječ o uobičajenoj praksi i da je ova formalna gesta dobrodošlice izvučena iz konteksta.

“Ovo je znak poštovanja koje otočani pokazuju prema gostima”, napisao je Adlih Ztuhcs.

“Ako se stranac oženio u porodici, muškarci bi ležali na tlu u znak dobrodošlice. A ženu bi nosili na ramenima do njenog odredišta. Isti oblik dobrodošlice pružamo svima i čest je tokom vjenčanja ili prvih posjeta otoku. Nemojmo manipulisati činjenicama kako bi one odgovarale našim pričama”, dodao je.

Antropologinja Katerina Teaiwa sa univerziteta ANU College of Asia and the Pacific rekla je da ova simbolika pokazuju čast i gostoprimstvo, a ne pokoravanje.

“Poznato je da stanovnici Marakeija slijede običaje svoje zemlje. Trebali biste manje histerizirati oko toga i pokazati veće poštovanje prema raznolikostima pacifičkih običaja. Otočani bi trebali imati pravo na kulturno samoodređenje”, kazala je.

Tang pohvalio dobrodošlicu

Tang, koji je za veleposlanika na Kiribatiju imenovan u martu, istakao je kako je njegov tim primio srdačan doček na otocima.

“Primili smo srdačan doček. Dočekali su nas u tradicionalnom stilu i pozvali na lokalne ceremonije te smo bili preplavljeni jedinstvenom kulturom i gostoprimstvom”, komentarisao je Tang posjet Kiribatiju. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,