Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kineska vojska započela vježbe oko Tajvana

Preuzmite sliku

Kineska vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, izvijestila je u četvrtak kineska državna televizija, a prenosi Reuters.

Predviđeno je da završetak vježbi bude u nedjelju u podne, navodi se u izvještaju državne televizije.

Istovremeno je tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo u četvrtak da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem nivoa pripravnosti i da će prikladno reagirati na “neprijateljsku situaciju”.

Kina provodi ciljane vojne vježbe u zonama oko Tajvana nekoliko dana ove sedmice kao odgovor na posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Tajvanska vojska pomno prati “neprijateljsku situaciju” u Tajvanskom tjesnacu i u blizini tajvanskih otoka, a sve njene snage provode dnevnu obuku kao i obično, dodaje se u izjavi tajvanskog ministarstva odbrane.

Vlasti u Taipeiu objavile su ranije u četvrtak da se sumnja da su iznad tajvanskih otoka letjeli dronovi te da je bila hakirana internetska stranica tajvanskog ministarstva odbrane, dan nakon posjete Pelosi.

Kina počinje sa serijom vojnih vježbi oko Tajvana kao odgovor na posjetu Pelosi, a neke od njih se trebaju održati unutar morskog i zračnog teritorija otoka od 12 nautičkih milja, navelo je ministarstvu odbrane u Taipeiju.

To se nikada prije nije dogodilo, a visoki zvaničnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao “ravan morskoj i zračnoj blokadi Tajvana”.

Kina, koja smatra Tajvan svojim teritorijem, navela je u četvrtak da su njene razmirice s otokom unutarnja stvar.

“Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana, vanjskih sila je razumno, zakonito”, objavio je kineski ured za tajvanske poslove.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je da će se vježbe, koje uključuju vježbe pucanja uživo, održati u šest područja koja okružuju Tajvan. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje