Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kineska svemirska letjelica skuplja uzorke sa Mjeseca

Preuzmite sliku

Kineska svemirska letjelica danas je uzela uzorke sa mjesečeve površine u sklopu misije vraćanja prikupljanja kamenja sa Mjeseca i dopremanja na Zemlju prvi put od 1970-ih, saopštila je Vlada Kine, navodeći ovo kao uspjeh u sve ambicioznijem svemirskom programu Pekinga, javlja Anadolu Agency (AA).

Sonda misije Chang'e-5 jučer je nakon spuštanja s orbite sletjela na mjesečevo područje “Okean oluja“, saopštila je kineska Nacionalna svemirska uprava. Objavili su fotografije mjesta slijetanje na kojima se vidi sjena letjelice.

“Chang'e je prikupio uzorke sa Mjeseca”, navode oni.

Sonda, lansirana 24. novembra sa tropskog ostrva Hainan, najnoviji je poduhvat svemirskog programa koji je prvog kineskog astronauta poslao u orbitu 2003. godine. Peking ima i svemirsku letjelicu na putu do Marsa i cilj da pošalje čovjeka na Mjesec.

“Ovosedmično slijetanje je istorijski korak u kineskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom u mirnom korištenju svemira. Kina će nastaviti promovisati međunarodnu saradnju, istraživanje i korištenje svemira u duhu rada za dobrobit cijelog čovječanstva”, rekla je Hua Chunying, portparolka ministarstva vanjskih poslova Kine.

Prema planovima predviđeno je da sonda dva dana buši na mjesečevoj površini i sakupi dva kilograma kamenja i krhotina. Gornja faza sonde biće lansirana natrag u mjesečevu orbitu kako bi se uzorci prenijeli u kapsulu za povratak na Zemlju, gdje će sletjeti sredinom decembra.

U slučaju uspjeha to će biti prvi put da su naučnici dobili svježe uzorke mjesečevih stijena još od sovjetske sonde Luna 24 iz 1976. godine.

Očekuje se da će uzorci biti dostupni naučnicima iz drugih država, iako je nejasno koliki će pristup imati NASA zbog ograničenja američke vlade na saradnju s kineskim programom povezanim s vojskom.

Naučnici se nadaju da će iz stijena i krhotina saznati više o Mjesecu, uključujući preciznu starost, kao i povećati saznanja o drugim tijelima u Sunčevom sistemu. Prikupljanje uzoraka, uključujući i sa asteroida, sve je veći fokus mnogih svemirskih programa.

Američki i ruski svemirski zvaničnici čestitali su kineskom programu.

“Čestitam Kini na uspješnom slijetanju Chang'e 5. Ovo nije lak zadatak”, napisao je šef NASA-ine naučne misije Thomas Zurbuchen na Twitteru i dodao:

“Kada se uzorci prikupljeni na Mjesecu vrate na Zemlju, nadamo se da će svi imati koristi od mogućnosti proučavanja ovog dragocjenog tereta koji bi mogao unaprijediti međunarodnu naučnu zajednicu.”

Američki astronauti vratili su 382 kilograma uzoraka sa Mjeseca u periodu od 1969. do 1972. godine, od kojih se neki još uvijek analiziraju.

Chang'e 5 je treće uspješno kinesko spuštanje na Mjeseca. Prethodnik, Chang'e 4, bila je prva sonda koja je sletjela na malo istraženu daleku stranu Mjeseca.

Kineski službenici svemirskog programa najavljuju buduće misije s posadom i robotima, uključujući mogućnost stalne istraživačke baze, ali nisu objavili rokove i druge detalje.

Najnoviji let uključuje saradnju s Evropskom svemirskom agencijom koja pomaže u nadgledanju misije sa Zemlje.

Kineski svemirski program razvijao se opreznije od američko-sovjetske svemirske trke 1960-ih, koju su obilježile smrtni slučajevi i neuspjesi u lansiranju.

Kina je 2003. postala treća zemlja koja je sama poslala astronauta u orbitu nakon Sovjetskog Saveza i SAD-a. Pokrenula je privremenu svemirsku stanicu s posadom 2011. godine, a drugu 2016. godine.

Ova zemlja se, sa susjednim Japanom i Indijom, pridružila trci za istraživanje Marsa. Sonda Tianwen 1, lansirana u julu, na putu je prema crvenoj planeti noseći sondu i rover u potrazi za vodom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje