Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kina zaprijetila Americi nakon što joj je srušen balon

Preuzmite sliku

Kina je kritikovala SAD zbog rušenja njezine letjelice, za koju američki dužnosnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda nazvavši potez “očitom pretjeranom reakcijom” koju bi mogao pratiti kineski “neophodni odgovor”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u subotu da je američka vojska srušila “špijunski balon na velikoj visini, koji je lansirala i koji pripada Narodnoj Republici Kini, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline”. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju je izrazio “snažno nezadovoljstvo” zbog upotrebe sile u rušenju letjelice.

SAD: Balon je korišten za špijunažu

Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog “više sile” i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

“Glasnogovornik američkog ministarstva obrane također je izjavio da balon neće predstavljati vojnu ili osobnu prijetnju”, rekao je kineski glasnogovornik. “U takvim okolnostima SAD inzistira na korištenju sile, očito pretjerano reagujući i ozbiljno kršeći međunarodnu praksu”, dodao je.

“Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih tvrtki, zadržavajući pravo na daljnje neophodne reakcije”, rekao je glasnogovornik.

Američki dužnosnik obrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters. Kineski balon nije bio meteorološki, već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik obrane.

Pentagon je objavio prisutnost balona u četvrtak, kad je lebdio iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, prema izvještaju.

Pentagon kaže da je viđen i drugi balon

Pentagon je kazao da je predsjednik već istoga dana odobrio rušenje. Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad “balona za nadzor” u američki zračni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran” te je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine.

Odgađanje Blinkenova putovanja, koje su dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu s SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoju privredu, koja je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na covid i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, ali nije naveo tačnu lokaciju. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,