Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina zabranjuje uvoz morskih plodova iz Indije zbog COVID-19

Preuzmite sliku

Kina je zabranila uvoz morskih proizvoda iz Indije, objavili su u petak državni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kineska Generalna carinska uprava navela je da je do tog poteza došlo nakon što je infekcija COVID-19 pronađena na vanjskoj ambalaži nekih uzoraka smrznutih proizvoda.

Obustava uvoza trajat će najmanje sedam dana. Virus je pronađen i na ambalaži jedne serije uvozne smrznute govedine u okrugu Liangshan u istočnokineskoj provinciji Shandong. Govedina je dolazila iz drugog kineskog grada.

U protekla dva dana Kina je prijavila još najmanje tri slučaja COVID-19 u uvoznim prehrambenim proizvodima.

“Carina će dodatno poboljšati inspekciju uvozne hrane hladnog lanca u pokušaju da spriječi rizik od uvoznih infekcija koronavirusom”, saopćeno je iz Generalne uprave carina.

Vlasti su razgovarale sa 109 zemalja koje izvoze prehrambene zaleđene proizvode u Kinu u vezi sa sigurnosnim mjerama.

Navedeno je da je pregledano 140 proizvođača iz 50 zemalja i da su “riješena 22 preduzeća u vezi s nekvalificiranim proizvodima”.

Otkriveno je preko 25 slučajeva koronavirusa u uvoznoj zaleđenoj hrani otkako je registrovan prvi slučaj u julu, uglavnom iz glavnih zemalja izvoznica smrznute hrane, uključujući Ekvador, Rusiju, Indoneziju, Brazil i Norvešku.

Iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije objavljeno je da je zemlja registrovala osam novih uvezenih slučajeva COVID-19.

Kina je prijavila 3.662 slučaja uvezenih infekcija, bez smrtnih slučajeva.

Zemlja je prijavila ukupno 86.307 potvrđenih slučajeva koronavirusa, uključujući 4.634 smrtnih slučajeva od izbijanja bolesti u decembru prošle godine. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,