Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina uvela sankcije za 28 američkih zvaničnika, među njima i Mike Pompeo

Preuzmite sliku

Kina je uvela sankcije za 28 zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uključujući i bivšeg ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Kine vijest o sankcijama saopćilo je nedugo nakon što je novi američki predsjednik Joe Biden inauguriran u novog šefa države.

“Tokom posljednjih nekoliko godina, neki antikineski političari u SAD-u su iz svojih sebičnih političkih interesa, predrasuda i mržnje prema Kini, ne pokazujući uvažavanje interesa kineskog i američkog naroda, planirali, promovirali i izvršili niz ludih poteza kojim su se ozbiljno umiješali u kineske unutarnje stvari, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno poremetili kinesko-američke odnose”, navodi se u saopćenju.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je američko Kongresno-izvršno povjerenstvo za Kinu optužilo Kinu za počinjenje zločine protiv čovječnosti i moguće genocida nad Ujgurama i drugim manjinskim zajednicama u zapadnoj provinciji Xinjiang.

“Kineska vlada namjerno radi na uništavanju ujgurskih i drugih manjinskih obitelji, kulture i vjerskog opredjeljenja”, navodi se u godišnjem izvješću kojeg je američko povjerenstvo objavilo prošle sedmice.

Zvanični Peking je pak poručio da kineska vlada čvrsto brani kineski nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese.

Među sankcionisanim su zvaničnici administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa Peter Navarro, Robert O'Brien, David Stilwell, Matthew Pottinger, Alex Azar, Keith Krach i Kelly Craft, Kao i John Bolton i Stephen Bannon.

“Ovim osobama i članovima njihove uže porodice zabranjen je ulazak na teritorij Kine, u Hong Kong i kineski Macao. Njima i kompanijama i institucijama povezanim s njima je također zabranjeno poslovanje s Kinom”, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje