Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina se protiv delta soja bori mjerama kakve svijet nije vidio

Preuzmite sliku

Delta soj dospio je u Kinu 10. jula preko ruskog putničkog aviona koji je sletio u NanJing. Virus se proširio na 16 provincija. Wuhan, najveće žarište u 2020. godini, testira svih 12 miliona svojih stanovnika. Mjere koje sada primjenjuje Kina neuporedive su sa bilo čime što može da se vidi u ostatku planete.

Wuhan, glavni grad provincije Hubei u centralnoj Kini, opet je u svjetskim vijestima. Grad planira da testira svih 12 miliona stanovnika nakon što je potvrđena pojava delta soja. Lokalne vlasti su ozbiljno shvatile pojavu novih slučajeva, jer od prošlog maja Wuhan nije imao nijedan slučaj infekcije korona virusom.

 • Lee Chiang, zvaničnik Wuhana izjavio je da će početi masovno testiranje „da bi se osigurala bezbjednost svih u gradu i da bi se saznalo koliko ima zaraženih“.

  Rečeno-urađeno. Nakon obavještenja nadređnih, 3. augusta su se stanovnici preko noći mobilisali. Sekretar Chin Hongmei je utvrdio plan akcije precizne podjele posla i obezbijedio da svako savjesno vrši svoju dužnost. Pokrajinsko tužilaštvo je čak poslalo više od 70 članova Komunističke partije da pruže pomoć oko testiranja. U cilju efikasne kontrole i smanjenja rizika od oboljenja novim delta sojem, Wuhan je zatvorio dijelove grada i otkazao sve manifestacije.

  Stanovnicima su upravnici zgrada poslali obavještenje o rasporedu testiranja. Testiranje je počelo u skladu sa zdravstvenim mjerama.

 • Tog dana vrućina je bila nepodnošljiva, izvještava People.cn, međutim stanovnici su sarađivali i među ljudima je postojalo razumevanje, što je doprinjelo da proces testiranja bude efikasniji.

  Volonteri su na prostor na kome se vršilo testiranje donijeli suncobrane, šatore, stolice i nudili su ljudima osvježavajuća pića. Osobe sa invaliditetom, starija lica i trudnice testirani su zasebno u „zelenoj traci“.

  Da bi osigurali da nikoga ne preskoče, radnici predvođeni sekretarom Chinom testirali su stanovnike duže od 10 sati, nakon čega je 4169 lica bilo testirano.

 • Partijske organizacije na svim nivoima pridržavaće se prvobitne misije, prenosi People.cn, a to je prevencija i kontrola epidemije.

  Članovi partije biće na liniji opasnosti zajedno sa zdravstvenim radnicima i obavljaće svoju dužnost prema zajednici pomaganjem oko testiranja stanovnika Wuhana i otkrivanjem novih slučajeva. Zadatak svih zaposlenih je zaštita mira u tom području.

  Kako izvještava CNN, mjere koje Kina uvodi da „po svaku cijenu“ zaštiti svoje stanovništvo (karantini, masovna testiranja, zatvorene granice), mogu izgledati drastične, ali su u velikoj mjeri efikasne. Izuzev nekoliko izolovanih slučajeva infekcije u prethodnih godinu dana, život u velikim gradovima vratio se u „normalu“.

  Brzim reagovanjem i disciplinom od 20. jula, kada je otkriven prvi slučaj u NanJingu, u Kini je registrovano samo 414 novih slučajeva. (Nova.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,