Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kina: SAD je najveći svjetski izvor nestabilnosti

Sjedinjene Američke Države najveći su izvor nestabilnosti na svijetu, a njeni političari obilaze svijet i neutemeljeno blate Kinu, izjavio je danas kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, na sastanku zemalja članica G20 u Japanu.

Odnosi su narušeni trgovinskim ratom, koji nastoje riješiti, i razmiricama u vezi ljudskih prava, stanja u Hong Kongu i američke podrške Tajvanu.

Na sastanku s holandskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom, na marginama susreta ministara vanjskih poslova skupine G20 u japanskome gradu Nagoyi, Wang se nije nije sustezao te je kritikovao Sjedinjene Američke Države.

“Sjedinjene Američke Države zalažu se za jednostranost i protekcionizam, nanoseći time štetu multilateralizmu i multilateralnom trgovinskom sistemu. Ta je država već postala najveći svjetski destabilizirajući faktor”, prenijelo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova Wangovu izjavu.

Neki američki političari napadali su Kinu širom svijeta, pri tome ne predočivši nikakve dokaze.

Sjedinjene Američke Države su, iz političkih razloga, koristile državni aparat da bi se “grubo umiješale” u unutrašnje kineske poslove, nastojeći na taj način naškoditi “jednoj zemlji i sistemima”, kao i stabilnosti Hong Konga i njegovu prosperitetu, dodao je Wang.

Kina se ove sedmice “naljutila” pošto je Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio dva prijedloga zakona kojima se podržavaju učesnici protesta u Hong Kongu te je upozorila Kinu o potezima kada su u pitanju ljudska prava.

Predsjednik Donald Trump trebao bi ih potpisati, uprkos osjetljivim trgovinskim pregovorima s Pekingom.

Kina upravlja Hong Kongom po modelu “jedna zemlja, dva sistema”, pri čemu područje Hong Konga uživa u slobodama kojih na kontinentu nema, npr. u slobodi štampe, mada mnogo ljudi u Hong Kongu strahuje da ih Peking potkopava.

Wang je rekao i da su razvoj i rast Kine neizbježan historijski trend, koji ne može zaustaviti nijedna sila. (AJB|Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,