Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina: Počeli ubijati ljubimce zbog pogrešno interpretirane izjave?!

Preuzmite sliku

Pogrešno interpretirana izjava doktorice iz Kine dodatno je uznemirila javnost, posebno vlasnike kućnih ljubimaca, donosno mačaka i pasa.

Naime, The Sun javlja kako su se pojavili izvještaji o tome da vlasnici ubijaju svoje ljubimce slijedeći lažne tvrdnje da smrtonosni koronavirus može preći na životinje.

Navodno postoje slike koje pokazuju krvava tijela životinja na cesti. Jedan pas je pronađen nakon što je bačen iz jednog stana u gradu Tianjin u provinciji Hebei, u kojoj je Wuhan, iz kojeg je virus krenuo. I pet mačaka je navodno bačeno u Shanghaiju.

Ovi incidenti su se počeli dešavati nakon što je doktorica Li Lanjuan na kineskoj državnoj televiziji rekla da ako ljubimci dođu u kontakt sa sumnjivim pacijentom, trebaju u karanten. No, lokalni mediji su pogrešno interpretirali i tako naveli da mačke i psi mogu širiti koronavirs.

Portparol organizacije PETA Asia za Kinu, Keith Guo, je kazao da je nada da će policija što prije pronaći „hladnokrvne vlasnike“ jadnih životinja.

No, Daily Mail prenosi da su vlasti širom Kine naredile stanovnicima da prestanu držati ljubimce ili riskiraju da ih se uništi.

Svjetska zdravstvena organizacija pak tvrdi da nije vidjela nijdan dokaz da se virus širi na mačke ili pse, navodi Daily Mail. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,