Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina odlučna u sprečavanju trećeg vala pandemije: U nekoliko dana izgradili ‘grad’ za potrebe karantina

Preuzmite sliku

Kina pokazuje krajnju odlučnost u sprečavanju trećeg vala epidemije covida-19 u ovoj zemlji.

Najnoviji dokaz za to je to što su u samo nekoliko dana izgradili pravi gradić za potrebe karantina, što potvrđuju i satelitske snimke. Ovakvu reakciju kineskih vlasti potaknulo je to što su u sedam dana registrirale 560 građana zaraženih mutiranim sojevima koronavirusa među 18 miliona stanovnika Shijiazhuang i Xingtai, navodi Der Spiegel, oko 55 kilometara udaljenih od Pekinga.

Iznenadnom odlukom nadležnih službi za oko pet miliona građana određeno je potpuno zatvaranje, uključujući i skoro svako napuštanje domova. Jedna od brojnih mjera je i strateško testiranje svih građana, i to dvaput. Paralelno s time kineske vlasti započele su u neposrednoj blizini graditi naselje smještajnog kapaciteta 4000 ljudi za one koji su, zbog utvrđenih kontakata, sumnjivi na koronavirus ili su pak zaraženi. Spiegel se oslanja na kineske medije i navodi da su na gradiću za karantinu građevinski radnici radili šest dana i šest noći, počevši od 13. januara.

  • Za to u kojoj se fazi nalazi dovršavanje kompleksa, mediji se oslanjaju na satelitske snimke iz svemira, snimljene sustavom “Sentinela” Europske svemirske agencije s visine od 800 kilometara. Svaka stambena, odnosno karantinska jedinica za jednog stanara trebala bi imati 18 kvadratnih metara stambenog prostora, kupaonicu, radni stol, krevet, naslonjač, TV i Wi-Fi internet.

    Kina je početkom pandemije već uspjela rapidno oboriti svjetski rekord, podigavši u 10 dana covid bolnicu kapaciteta 1000 pacijenata. Osim iskustava drugih zemalja, poput SAD-a, Brazila i nekoliko europskih nacija, najnovije Portugala, s ogromnim brojem umrlih od covida, kao i iz svog iskustva s početka pandemije, vlasti NR Kine jako su zabrinute da bi mogle izgubiti kontrolu nad epidemijom zbog kombinacije pristizanja posebno zaraznih mutiranih sojeva koronavirusa i kineske nove godine sredinom februara kad stotine miliona građana tradicionalno putuju u posjet svojoj rodbini i prijateljima. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,