Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina odbila WHO-u dati podatke o ranim slučajevima COVID-19

Preuzmite sliku

Sve su pretpostavke i dalje moguće, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, nakon jednomjesečne misije stručnjaka o porijeklu pandemije u Kini, dok američki list Wall Street Journal (WSJ) piše da su kineske vlasti odbile dati podatke o ranim slučajevima COVID-19.

Čini se da su stručnjaci isključili mogućnost da je virus “pobjegao” iz Instituta za viruse, kao što je tvrdila administracija donedavnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, te su na konferenciji za novinare u Wuhanu, nakon završetka misije, rekli su da je ta mogućnost “sasvim nevjerovatna”.

“Neki su se pitali je li se odustalo od nekih hipoteza [o porijeklu pandemije] i mogu reći, nakon razgovora s članovima tima, da su sve pretpostavke još moguće”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare o pandemiji koju održava dva puta sedmično.

Prvi zaključci dočekani s oprezom

“To je bio veoma važan naučni zadatak u veoma teškim okolnostima”, istakao je on.

Izrazio je “nadu” da će iduće sedmice objaviti prvi izvještaj o misiji, a “u sedmicama koje dolaze” i konačni izvještaj.

Prvi zaključci stručnjaka u Kini, izneseni na konferenciji za novinare, dočekani su, u najmanju ruku, s oprezom, pa i sumnjom, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama.

 • “Umjesto da brzamo sa zaključcima koji mogu biti motivirani svime osim naukom, želimo vidjeti gdje nas vode podaci, gdje nas vodi nauka, i naši će se zaključci zasnivati na tome”, rekao je u utorak glasnogovornik američke diplomatije Ned Price, koji je ipak dodao: “U cjelosti podržavamo ovu istragu.”

  ‘Uspješna’ istraga, a tek ‘početak’

  Američki list Wall Street Journal objavio je u petak da su kineske vlasti odbile pružiti istražiteljima sirove, personalizirane podatke o ranim slučajevima oboljelih od COVID-19.

  Ti podaci mogli bi stručnjacima pomoći da odrede kako i kada se korona virus prvi put počeo širiti u Kini.

  Peter Embarek, koji je vodio grupu stručnjaka iz različitih zemalja i naučnih disciplina i koji je sudjelovao na konferenciji za novinare, ocijenio je da je istraga bila “uspješna”.

  “Sada bolje razumijemo šta se u decembru 2019. godine dogodilo u Wuhanu”, rekao je on, istakavši da je ovo “tek početak”. (HINA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,