Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina lansirala svoj prvi rover na Mars, prva takva misija u historiji

Preuzmite sliku

Kineski rover koji je jutros poletio sa Zemlje na Mars u sklopu prve takve misije u historiji Kine, tamo će istraživati geologiju Crvene planete, prenosi BBC.

Robot na šest točkova lansiran je u zaštitnoj sondi iz svemirske stanice Wenchang na raketi Long March 5, a u Marsovu orbitu trebao bi stići u februaru iduće godine, prenosi Hina.

Rover nazvan Tianwen-1 (Pitanja nebu) neće sletjeti na površinu Marsa nakon što tamo stigne još dva do tri mjeseca, što će inženjerima omogućiti procjenu atmosferskih uslova na Crvenoj planeti prije nego što započne opasno spuštanje.

Ovu strategiju uspješno su koristili američki astronauti sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tri različite misije na Mars u razmaku od 11 dana

Tianwen-1 jedna je od triju misija koje na Mars odlaze u razmaku od 11 dana.

Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su prema Crvenoj planeti lansirali svoj satelit Hope (Nada), a američka svemirska agencija NASA za sedmicu dana planira na Mars poslati rover nove generacije nazvan Perseverance (Ustrajnost).

Kinezi su za slijetanje rovera odabrali ravnicu u bazenu Utopiji smještenom sjeverno od Marsovog ekvatora.

Tianwen-1 nalikuje NASA-inim roverima Spirit i Opportunity iz 2000. godine. Teži 240 kilograma i kreće se uz pomoć solarnih panela.

Na visokom jarbolu smještene su kamere za snimanje koje pomažu u navigaciji, a pet dodatnih instrumenata pridonijet će ispitivanju stijenja te potrazi za vodom i ledom.

Statistika: Pola misija na Mars je bezuspješno

Kada su posrijedi istraživanja Crvene planete dosadašnja je statistika dobro poznata – gotovo polovina svih dosadašnjih pokušaja je propala.

Prvi pokušaj Kine da na Mars pošalje satelit Yinghuo-1 propao je jer je njegov ruski nosač prestao raditi te se srušio u Tihi ocean.

Dosad su samo Amerikanci uspjeli provesti duže operacije na Marsu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,