Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina lansirala letjelicu Shenzou-13 sa tri astronauta u svemir

Preuzmite sliku

Kina je u subotu po lokalnom vremenu lansirala svemirsku letjelicu Shenzou-13 sa tri astronauta. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da je slanje ljudi u svemir ,,zajednički cilj čovječanstva”.

Kineski svemirski program lansirao je danas raketu sa svemirskom letjelicom Shenzhou-13 sa tri astronauta iz centra za lansiranje satelita Jiuquan, javlja CNN. Uoči lansiranja, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da će Kina ,,nastaviti širiti međunarodnu saradnju i razmjenu u svemirskim letovima s posadom i imati pozitivan doprinos u istraživanju misterija univerzuma.”

Tri astronauta poletjela su na svemirskoj letjelici Shenzhou-13 nešto iza ponoći po lokalnom vremenu, koja je lansirana raketom Long March 2F iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi, koja se nalazi u unutrašnjosti Mongolije.

Pristaće na novu kinesku svemirsku stanicu Tiangong (Nebeska palata) šest i po sati nakon lansiranja. Na stanici će živjeti i raditi 183 dana, ili oko šest mjeseci, što će biti najduža svemirska misija Kine sa posadom do sada.

Posadu čine Zhai Zhigang, Wang Yaping i Ye Guanfu, koji će provesti vrijeme testirajući tehnologiju stanice i u svemirskim šetnjama. Šest mjeseci standardno je trajanje misije ovog tipa ali će ovo biti izvanredna prilika za kineske astronaute da se naviknu na dugotrajan boravak u svemiru i pomognu pripremiti buduće astronaute da učine isto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,