Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa

Preuzmite sliku

Kina je izgradila gigantsku antenu za primanje signala s Marsa, a sastoji se od 1.328 visoko preciznih panela koji prekrivaju područje jednako deset košarkaških terena.

Riječ je o pokretnoj anteni promjera 70 metara koja je sad uspješno prošla sve provjere i spremna je primati signale s Marsa unutar misije Tianwen-1.

Kineski naučnici planiraju naime upotrijebiti misiju Tianwen-1 za traženje znakova prošlog i sadašnjeg života na planeti te za analiziranje tla i atmosfere, prenose svjetski mediji.

Tianwen-1 lansiran je u julu 2020. godine, a u gravitacijsko polje Marsa trebao bi stići 10. veljače, dan uoči kineske nove godine.

Izgradnja masivnog radio-teleskopa započela je 2018. godine u sjevernoj regiji Tianjin, a završena je taman u vrijeme kad se Tianwen-1 letjelica približila Crvenom planetu.

Nova antena ima oblik tanjira i predstavlja najveći takav u Aziji, a za 30 metara je manji od najveće antene na svijetu Green Bank koja se nalazi u SAD-u.

Kina jedo sada koristila tri antene, promjera od 35 do 50 metara u Pekingu i Kunmingu, ali nisu bile dovoljno jake da osiguraju kvalitetan prijem podataka s Marsa koji se trenutno nalazi na udaljenosti od 180 miliona kilometara od Zemlje.

Cilj kineske Nacionalne svemirske uprave (CNSA) je spustiti orbiter i rover na površinu Marsa, a ako slijetanje bude uspješno, Kina će postati druga zemlja koja je uspješno upravljala roverom na Marsu nakon SAD-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,