Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina dronovima ‘posijala’ oblake nad Tibetom

Preuzmite sliku

Bespilotna letjelica Wing Loong-2H otkrila je kišonosne oblake i uspješno obavila operaciju vještačke kiše i pojačavanja snježnih padavina.

Kineska velika civilna bespilotna letjelica (UAV) izvršila je sijanje oblaka iznad Tibetanske visoravni (Ćinghaj), saopćila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC), prenosi agencija Beta.

Kako prenosi Sinhua, bespilotna letjelica Wing Loong-2H otkrila je kišonosne oblake i uspješno obavila operaciju vještačke kiše i pojačavanja snježnih padavina iznad lanca Aemje Ma-čhen u regiji Sanđiangjuan na Tibetanskoj visoravni, saopćio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u zemlji.

Osmatranje kišonosnih oblaka

Ova operacija je dio zajedničkih napora Centra za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centra za meteorološko posmatranje pri CMA, AVIC (Čengdu) kompanije za sisteme bespilotne letjelice i više drugih jedinica.

Kako se navodi u saopćenju AVIC, velika bespilotna letjelica je instalirana sa katalizatorskim uređajem za poboljšanje padavina.

Također je nosila uređaj za detekciju padavina u oblaku zbog osmatranja i obezbjeđivanja podataka za studiju o karakteristikama i strukturi kišonosnih oblaka na Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina.

Povećanje snježnih padavina

Istraživanje pomaže da se olakša istraživanje mehanizma padavina u oblacima na Tibetskoj visoravni i srodnih katalitičkih tehnologija.

Procjenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati, operacija pojačanja padavina imala uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara, saopćio je AVIC.

Sanđiangjuan, što znači “izvor tri rijeke”, mjesto je gdje izviru rijeka Jangce, Žuta rijeka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćingaj koja se naziva i “vodotoranj Kine”.

Operacija Wing Loong-2H ovog puta je dio testova značajnog poboljšanja padavina na Tibetanskoj visoravni, uz pomoć bespilotnih letjelica. Njen cilj je da poveća snježne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni.

Osmišljena je kako bi pomogla da se poboljša sposobnost sijanja oblaka na visoravni Tibet, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje, kao i da se istraže načini za suočavanje sa klimatskim promjenama.

Dronovi za ekološku zaštitu

Prije ove operacije, Wing Loong-2, još jedan član porodice velikih civilnih bespilotnih letjelica Wing Loong, već je izvršio test meteorološkog posmatranja na velikoj visini iznad visoravni Tibet.

U sljedećem koraku, CMA će unaprijediti izgradnju ekstenzivnog zračnog meteorološkog sistema za posmatranje zasnovanog na bespilotnim letjelicama za ekološku zaštitu visoravni.

AVIC se obavezuje da će nastaviti da podstiče razvoj bespilotnih letjelica i drugih naprednih aeroproizvoda za modifikaciju vremenskih prilika, dalje održavajući život, blagostanje ljudi i nacionalnu ekonomsku izgradnju, prenosi Sinhua.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,