Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kina: Dok Evropa krvari, SAD se obogatio na ukrajinskoj krizi

Preuzmite sliku

Kina je u petak optužila Sjedinjene Američke Države (SAD) da imaju koristi od krize u Ukrajini dok se Evropa suočava s inflacijom i energetskom krizom tokom zime, prenosi Anadolu Agency (AA).

“SAD se obogatio na ukrajinskoj krizi, dok Evropa krvari i plaća više cijene energije zbog inflacije”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

On je komentarisao američki Zakon o smanjenju inflacije ističući da ga je SAD uveo “radi svojih interesa, ignorišući uticaj na druge zemlje, uključujući svoje takozvane saveznike i partnere”.

“Ovo je još jedan primjer hegemonije ‘Amerika na prvom mjestu'”, rekao je Zhao, prenijele su državne novine “Global Times”.

Navodno su se evropski lideri žalili na paket koji nudi ogromne subvencije za proizvode proizvedene u SAD-u, što bi moglo dovesti u nepovoljan položaj neameričke kompanije i predstavljati udarac njihovim ekonomijama dok se kontinent suočava s posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine koji je započeo u februaru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se u četvrtak sastao sa američkim kolegom Joeom Bidenom, rekao je da je Zakon o smanjenju inflacije “superagresivan” prema evropskim kompanijama.

Kina nije direktno podržala Rusiju u njenoj vojnoj kampanji, ali su dvije zemlje proglasile partnerstvo bez ograničenja.

Zapad je u međuvremenu uveo sankcije bez presedana Moskvi i podržao Kijev finansijskom, humanitarnom, kao i vojnom podrškom da se odbrani od ruske “agresije”.

Osim geopolitičkih tenzija, evropske energetske krize i inflacije, rat je prouzrokovao veliki broj žrtava – 6.655 ubijenih i 10.368 ranjenih, podaci su Ujedinjenih nacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,