Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina cenzuriše internet u Hong Kongu

Preuzmite sliku

Kineska vlada je uvela nove ovlaštenja u dokumentu objavljenom u ponedjeljak navečer s ciljem cenzurisanja hongkonškog interneta i olakšavanju pristupa korisničkim podacima koristeći novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, ali američke tehnološke kompanije pružile su otpor navodeći da su zabrinute zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava.

Planovi za online cenzuru sadržani su u vladinom dokumentu na 116 stranica koji je također otkrio proširene ovlasti policije, omogućujući racije bez sudskog naloga i nadzor nekih istraga ako oni smatraju da je ugrožena nacionalna sigurnost.

Kina je prije sedmicu dana uvela novi zakon u poluautonomnoj regiji Hong Konga, koji je usmjeren na kažnjavanje pokušaja subverzije, secesije, terorizma i saradnje sa stranim silama. Tekst zakona je držan u tajnosti sve do trenutka kada je stupio na snagu, prenosi AFP.

Uprkos uvjeravanjima da će zakon ciljati samo mali broj ljudi, novi detalji pokazuju da je to najradikalnija promjena u slobodama i pravima od kada je Britanija grad vratila Kini 1997. godine.

U ponedjeljak navečer, američki državni sekretar Mike Pompeo izrazio je protivljenje zbog poteza cenzurisanja aktivista, škola i biblioteka od kada je zakon stupio na snagu.

“Vlada Hong Konga će vrijedno provoditi ovaj zakon” – rekla je u utorak čelnica Hong Konga Carrie Lam.

“I upozoravam radikale da ne pokušavaju kršiti ovaj zakon ili preći granicu jer su posljedice kršenja ovog zakona vrlo ozbiljne” – navela je ona.

Policiji su data ovlaštenja za kontrolu i uklanjanje mrežnih podataka ako postoje “razumni razlozi” da sumnjaju da podaci krše zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,