Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kina bi Rusiji mogla dati oružje za rat u Ukrajini, upozorava Blinken

Preuzmite sliku

Kina razmatra da Rusiji da oružje i municiju za rat u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken. Blinken je za CBS News rekao da kineske kompanije već pružaju “nesmrtonosnu podršku” Rusiji – a nove informacije sugerišu da bi Peking mogao da pruži “smrtonosnu podršku”.

Ova eskalacija bi značila “ozbiljne posledice” za Kinu, upozorio je on. Kina je demantovala izveštaje da je Moskva zatražila vojnu opremu.

Kineski predsednik Xi Jinping je saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i još nije osudio rusku invaziju – ali je nastojao da ostane neutralan u sukobu i pozvao je na mir.

Blinken je govorio za CBS News nakon što se sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem u subotu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. On je rekao da je tokom sastanka izrazio “duboku zabrinutost” zbog “mogućnosti da Kina pruži smrtonosnu materijalnu podršku Rusiji”.

“Do danas smo videli da kineske kompanije… pružaju nesmrtonosnu podršku Rusiji za upotrebu u Ukrajini. Zabrinutost koju sada imamo zasnovana je na informacijama koje imamo da razmatraju pružanje smrtonosne podrške”, rekao je on.

Blinken nije precizirao koje informacije su SAD dobile o potencijalnim planovima Kine. Na insistiranje da kaže šta je ono što SAD veruju da bi Kina mogla dati Rusiji, rekao je da će to prvenstveno biti oružje i municija.

SAD su sankcionisale kinesku kompaniju jer je navodno dala satelitske snimke Ukrajine plaćeničkoj grupi Vagner, koja Rusiju snabdeva hiljadama boraca. Blinken je za CBS rekao da “naravno, u Kini zaista ne postoji razlika između privatnih kompanija i države”.

Ako bi Kina obezbedila Rusiji oružje, to bi izazvalo “ozbiljan problem za nas i naše odnose”, dodao je on. Odnosi između Vašingtona i Pekinga su već bili loši nakon što su SAD početkom februara oborile navodni kineski špijunski balon.

Obe strane su razmenile oštre reči, ali su obe strane podjednako bile postiđene incidentom i izgledale su spremne da nastave dalje. Ali ako bi Kina isporučila oružje za pomoć ruskim snagama u Ukrajini, onda bi se američko-kineski odnosi pogoršali mnogo ozbiljnije. Čini se da je Blinkenovo upozorenje jasno osmišljeno da odvrati Kinu od toga. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,