Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina: Aktivista spasio 1.000 pasa sa festivala psećeg mesa

Preuzmite sliku

Američki aktivist Marc Ching spasio je 1.000 pasa namijenjenih za ovogodišnji Yulin festival, zloglasni festival psećeg mesa koji se svake godine održana u istoimenom kineskom gradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Procjenjuje se da svake godine na Yulinu bude ubijeno od 10 do 20 miliona pasa.

Ching je, kako kaže, više puta bio premlaćivan i pod prijetnjama, ali je u saradnji sa drugim ljubiteljima životinja krišom spašavao pse u Yulinu koji su trebali koristiti potrebama desetodnevnog festivala koji je trenutno u toku.

Ističe kako posjećuje klaonice pasa gdje kupuje životinje predstavljajući se kao kupac.

“Ovi psi, oni su očevi i majke, oni su djeca, oni zaslužuju šansu kao i svi drugi. Svačiji život zaslužuje šansu”, ističe Ching dodajući kako je više puta proteklih godina hospitalizovan zbog napada koje je doživio.

Festival psećeg mesa se godinama održana u Kini, a sa njega u svijet redovno odlaze zastrašujuće fotografije ubijanja, mučenja, rezanja i kuhanja pasa, njihovih mrtvih tijela na uličnim tezgama i u kipućoj vodi.

Osim oštrih kritika za okrutna ubijanja pasa, Svjetska zdravstvena organizacija više puta je alarmirala svjetsku javnost ističući kako je pseće meso opasno po ljudsko zdravlje.

Kultura jedenja psećeg mesa u tom dijelu Kine nastavlja se uprkos hiljadama peticija i apelima organizacija za zaštitu životinja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,