Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Khashoggijevi sinovi prvi put u javnosti: Bez njegovog tijela naša porodica ne može naći smiraj

Sinovi ubijenog kolumniste “Washington Posta” Jamala Khashoggija javno su iznijeli emocionalni poziv da im se vrate posmrtni ostaci njihovog oca, u prvom intervjuu mjesec nakon što je on ubijen.

Salah i Abdullah Khashoggi, koji su u intervjuu za CNN svog oca opisali velikodušnim i veoma hrabrim, rekli su da su preživjeli nekoliko sedmica punih mržnje i nesigurnosti nakon njegovog nestanka i smrti.

– Zaista se nadam da se ono što se desilo nije bilo bolno za njega, ili je bilo brzo ili je imao mirnu smrt – rekao je Abdullah.

Vlasti u Turskoj, koje tvrde da je Jamal Khashoggi ubijen u režiji organizirane ekipe koja je iz Rijada, i dalje traže posmrtne ostatke novinara. Ranije ove sedmice, glavno tužilaštvo izjavilo je da su dijelovi Khashoggijevog tijela razbacani nakon što je zadavljen, dok je “Washington Post” objavio da su istražitelji skloni teoriji da je tijelo rastvoreno u kiselini.

Izvor blizak saudijskom kraljevskom dvoru negirao je svako saznanje o mjestu gdje se tijelo nalazi.

Bez tijela njihovog oca, spomenuta braća kažu da njihova porodica nije u stanju da pronađe smiraj.

– Sve što sada želimo je da ga sahranimo na mezarju El-Bakiju u Medini – rekao je Salah i dodao da je razgovarao sa saudijskim vlastima te se nada da bi se to uskoro moglo desiti.

Podsjećamo, saudijske su vlasti prvobitno negirale da znaju išta o Khashoggijevoj smrti nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, gdje je došao po dokument koji mu je trebao za vjenčanje. No, dvojicu sinova ubijenog, kao i dvije kćerke i njihovu majku bole neistine o Khashoggijevom ubistvu.

Sinovi Salah i Abdullah smatraju da su politički stavovi njihovog oca namjerno pogrešno predstavljeni.

“Jamal je bio umjerena osoba, koju su svi voljeli i koja je mogla naći zajedničku riječ sa svima”, rekao je Salah, opisujući ga kao originalnu, sretnu osobu i izvrsnog oca.

“Sada se mnogi pojavljuju i pokušavaju tražiti njegovo naslijeđe, ali nažalost neki to žele iskoristiti u političke svrhe, s čime se apsolutno ne slažemo”.

“Javno mišljenje je važno, ali bojim se da je već sve previše ispolizirano. Ljudi iznose analize koje bi nas mogle udaljiti od istine”.

Khashoggi je označen kao simpatizer Muslimanske braće i opasni islamista. Muslimansko bratstvo, koje se smatra terorističkom grupom u mnogim arapskim zemljama, ali ne i u Evropi i SAD, označeno je kao prijetnja pustinjskim vođama.

Upitan o tome kako bi volio da se Khashoggi pamti, njegov je sin odgovorio: “Kao skromnu osobu, čovjeka koji je volio svoju zemlju i vjerovao u nju i njene potencijale. Nije bio disident. Vjerovao je da je monarhija ta koja državu čuva na okupu, a vjerovao je i u reforme kroz koje ona prolazi. Bio je javna ličnost koju su svi voljeli. Ne viđa se to često u medijima, u printanim medijima.

Abdullah, koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posljednji je koji je Khashoggija vidio živog.

“Bio je sretan i drago mi je što sam imao priliku da ga vidim. Družili smo se i zabavljali u Istanbulu i vrlo sam zahvalan na tome”, rekao je Abdullah, prvi član porodice koji je nakon ubistva ušao u Khashoggijev stan u Virginiji, gdje je pored kreveta našao fotografije njegovih unuka.

Braća kažu da je njihov otac namjeravao napustiti SAD i preseliti se u Tursku, gdje je planirao zasnovati novi brak, a i djeca i unuci bi mu bili bliži. Inače, Salah se nekoliko dana nakon očeve smrti susreo sa saudijskim kraljem, a upitan da li mu je vjerovao, Salah je odgovorio: “Da”. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje