Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Khashoggijeva zaručnica objavila posljednju poruku ubijenom novinaru: Tvoj osmijeh ostaje u mojoj duši

Zaručnica Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) objavila je svoju posljednju poruku ubijenom novinaru nakon što su saudijske vlasti priznale da je ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu.

– Uzeli su tvoje prisustvo iz mog svijeta. Ali tvoj osmijeh ostaje u mojoj duši zauvijek – napisala je na Twitteru Hatidže Čengiz (Hatice Cengiz).

U tvit je dodala i video Kašogija koji je davao intervju za jedan TV dokumentarac. U tom videu prikazano je kako njegov govor prekida mačka, koja mu je poskočila u krilo, što je kolumnistu natjeralo na smijeh iz sveg srca.

– Trebate ovo ostaviti u filmu – rekao je tada Kašogi novinaru.

Čengiz, koja je čekala Kašogija ispred konzulata, nije prihvatala činjenicu da je on umro. Kašogi je otišao do konzulata 2. oktobra kako bi predao papire za njihovo vjenčanje.

U slučaju da se ne vrati, Kašogi je rekao svojoj zaručnici da pozove njegovog prijatelja Turana Kislakčija (Kislakci), direktora asocijacije medija Turske i Arabije.

– Ne znam je li Džamal unutra. Želim znati gdje je. Jesu li ga zatvorili? Jesu li ga kidnapirali? Je li zatvoren? – rekla je Čengiz za CNN dan nakon njegovog nestanka, a tada je zamolila sve medije da ne prenose njeno ime.

– Šta jede? Šta pije? Je li on ovo zaslužio?… On nije terorista. On je analitičar i novinar – rekla je ona u suzama.

Novinar i bivši izvještač za sud u Saudijskog Arabiji, bio je kritičar saudijskog princa Mohameda bin Salmana, de facto vladara, otkako je otišao u samoizgnanstvo u junu 2017.

Dan nakon što je Saudijska Arabija javno priznala da je Kašogi mrtav, turski mediji objavili su snimke sigurnosnih kamera, koji navodno prikazuju Kašogija i Čengiz kako ruku pod ruku ulaze u zgradu, gdje je novinar kupio stan za njih dvoje.

Kada su turski zvaničnici kazali medijima da vjeruju da je Kašogi mrtav, Čengiz je kazala da ne želi vjerovati tim navodima, sve dok ne dobije zvaničnu potvrdu.

Ta potvrda stigla je u ranim satima u subotu, kada je Saudijska Arabija objavila da je Kašogijeva smrt uzrokovana “tučnjavom” koja je uslijedila nakon žustre rasprave. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje