Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kazahstan odbio poziv u zajednicu s Bjelorusijom i Rusijom

Preuzmite sliku

Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev danas je izjavio kako je odbio ponudu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se Kazahstan pridruži državnoj zajednici Rusije i Bjelorusije, javlja Anadolija.

“Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksandar Grigorjevič Lukašenko ponudio je Kazahstanu da se pridruži zajednici država. Cijenio sam njegovu šalu. Mislim da za to nema potrebe jer postoje i druge integracijske asocijacije, prije svega Euroazijska ekonomska unija (EAEU)“, rekao je Tokajev na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima na sjeveru Kazahstana.

Rekao je kako je, također, opovrgao potrebu Kazahstana za nuklearnim oružjem na temelju pristupanja te države Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja kao i Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

“Ostajemo vjerni našim obavezama prema ovim međunarodnim instrumentima. Mislim da se saradnja u ovoj golemoj euroazijskoj regiji, ili kako se sada kaže Velikoj Euroaziji, treba razvijati u ekonomskom smjeru, za što smo svi zainteresirani. Moramo stvoriti stvarno zajedničko tržište“, rekao je Tokajev.

Trgovina i razmjena roba

Ističući kako regija Sjevernog Kazahstana zauzima strateški položaj na granici s Ruskom Federacijom, Tokajev je kazao da Astana stalno pregovara i unutar EAEU i na bilateralnom nivou u smislu osiguravanja nesmetane trgovine i razmjene roba.

Kazahstanski čelnik je, također, podsjetio da je prošlog četvrtka u Moskvi održan sastanak Vrhovnog euroazijskog ekonomskog vijeća na kojem je, kako je rekao, razgovarano o potrebi rješavanja pitanja ekonomske saradnje i integracije.

Rusija i Bjelorusija formalno su dio državne zajednice i godinama pregovaraju o približavanju, što je proces koji se ubrzao posljednjih godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje