Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Katastrofa na pomolu: Veliki američki LNG terminal zatvoren zbog eksplozije, plin će kasniti u Evropu

Preuzmite sliku

Eksplozija u pogonu koji čini otprilike petinu američkih kapaciteta za preradu LNG izazvala je uzbunu među kupcima

Veliki američki proizvođač ukapljenog prirodnog plina Freeport LNG bit će prisiljen odgoditi isporuke plina za najmanje tri sedmice zbog eksplozije u pogonu na obali Meksičkog zaljeva, najavljujući nove probleme za kupce u Evropi.

Eksplozija u pogonu koji čini otprilike petinu američkih kapaciteta za preradu LNG izazvala je uzbunu među kupcima koji ionako teško dolaze do plina zbog smanjene opskrbe iz Rusije i opetovanog jačanja potražnje u Aziji.

Tvornica je inače većinu plina slala u Japan i Koreju, ali njezino zatvaranje utjecat će i na Europu koja je višim cijenama zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji ‘preotela’ pošiljke namijenjene Aziji.

Freeport je tako proteklih mjeseci oko 70 posto pošiljki mjesečno otpremao u Evropsku uniju i Veliku Britaniju. Najveće su uvoznice njegovog ukapljenog plina u ovoj godini bile Francuska, Britanija, Turska i Nizozemska, rekli su izvori iz industrije, prenosi Jutarnji.hr.

Trosedmično zatvaranje značit će gubitak 13 do 15 pošiljki, a Evropa bi ga trebala uspješno nadoknaditi zalihama. No, opasnost prijeti ako pogon bude dulje zatvoren, rekli su analitičari.

“Prekid (isporuka) na najmanje tri tjedna znači gubitak oko 940.000 tona LNG-a. Ako prosječna pošiljka iznosi oko 70.000 tona, to bi predstavljalo oko 13 pošiljki”, rekao je analitičar u ICIS-u Alex Froley.

Zatvaranje pogona u SAD-u vremenski se poklopilo s održavanjem cjevovoda Nord Stream 1 kojim ruski plin stiže u Evropu i s mjerama održavanja u Norveškoj, ali tržište bi moglo prebroditi taj problem potencijalnim povlačenjem plina iz skladišta, rekao je izvor upoznat s tržištem.

“Ako prekid potraje mjesecima, a ne sedmicama, ukupni gubitak mogao bi biti puno veći, a solidnija situacija sa zalihama u Evropi više ne bi bila tako umirujuća”, rekao je generalni direktor kompanije Capra Energy Tamir Druz.

“U tom slučaju cijene LNG-a u Europi ponovo bi po našim procjenama bile osjetno više nego u Aziji”, dodao je Druz.

Strah da će gubitak američkih pošiljki izazvati nove probleme na tržištu koje već muku muči sa smanjenom opskrbom iz Rusije podigao je u četvrtak ujutro cijene plina u Evropi i do 20 posto, ali situacija se do zatvaranja stabilizirala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje