Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Katar Gazi poslao 9 miliona dolara: Novac za hranu, plin, lijekove…

Katarske vlasti su odlukom katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Thanija Gazi donirale 9 miliona dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Mohamed al-Amadi, predsjednik katarskog Komiteta za rekonstrukciju Gaze, na konferenciji za medije u Gazi je istakao da je pomenuta pomoć već stigla.

Naglasio je da će novcem koji su dobili, između ostalog, kupiti hranu, ćebad i plin za stanovnike Gaze.

Dodao je da će također u okviru pomoći ustanovama koje djeluju u okviru Ministarstva zdravstva Palestine biti isporučeno gorivo, lijekovi i medicinska oprema.

Istakao je i kako će oko milion dolara biti potrešeno za obnovu kuća najugroženijih porodica, dok je milion dolara predviđen za školarinu studenata na univerzitetima.

Naglasio je da je ovakav postupak Katara najbolji primjer drugima u cilju pružanja pomoći Palestincima.

“Katar je i u prošlosti uvijek bio uz narod Gaze. Tako je i sada, a tako će biti i ubuduće”, rekao je al-Amadi.

Mathias Shamali, direktor Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u Gazi, istakao je da je ova pomoć stigla u veoma kritičnom momentu, apelujući i na druge zemlje da pruže veću finansijsku podršku Gazi.

Noel Tsekouras, šef Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) u Gazi, naglasio je da će ova donacija u velikoj mjeri pomoći stanovnicima Gaze.

“Da nismo dobili ovu finansijsku pomoć, situacija u Gazi bi u vrlo kratkom periodu bila još teža”, rekao je Tsekouras.

Na kraju je istakao da je potrebno da što prije bude ukinuta izraelska blokada Gaze.

Katar je potpisao trilateralni sporazum s Egiptom i Gazom u 2013. godini, u okviru kojeg se obavezao da će izvršiti rekonstrukciju u Gazi u vrijednosti od 500 miliona dolara. Rekonstrukcija će prvenstveno odnositi na izgradnju stambenih objekata i infrastrukture.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,