Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Karakoramski autoput: Jedan od najopasnijih puteva na svijetu

Preuzmite sliku

Karakoramski autoput, koji su vlade koje su ga izgradile nazvale i “Autoput prijateljstva”, je među pet najopasnijih puteva u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Karakoramski autoput najviša je asfaltirana međunarodna cesta u svijetu. Povezuje Kinu i Pakistan preko planinskog lanca Karakoram, križajući prolaz Khunjerab, na nadmorskoj visini od 4.693 metra.

Dvosmjerni put dugačak je 1300 kilometara, prolazi kroz Kašmir od Hassana Abdala, malog grada u blizini Rawalpindije i Islamabada, do Kashgare u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur.

Sklon je klizištima i poplavama, a da stvari budu još gore, put je neasfaltiran u Pakistanu. Posljednjih godina autoput je postao destinacija avanturističkog turizma zbog svoje slikovite lokacije i faktora visokog rizika.

Još uvijek je Turistička atrakcija jer se prolazi kroz neke spektakularne klisure duž starog Puta svile. Skoro 900 radnika poginulo je tokom izgradnje puta. Često se naziva i “osmim svjetskim čudom”.

Karakoramski autoput, koji povezuje Kinu i Pakistan na prijevoju Khunjerab, jedan je od najopasnijih i najstrašnijih puteva na svijetu.

Stotine nesreća sa smrtnim ishodom događaja se svake godine na ovoj opasnoj cesti kojom se kreću samo dobri i stručni vozači. Izgradnja autoputa počela je 1959. godine, a otvorena je 1978. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje