Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kanađanin kopao zlato, našao mumificiranog mamuta starog 35.000 godina

Preuzmite sliku

Rudar koji je kopao u potrazi za zlatom po sjevernom kanadskom permafrostu u Eureka Creeku slučajno je naišao na nešto nevjerovatno – mumificiranog vunastog mamuta.

Lokalni paleontolog je taj nalaz opisao kao “jednu od najnevjerovatnijih mumificiranih životinja ledenog doba ikad otkrivenih na svijetu”. Naime, rudar je pronašao tijelo mladunca vunastog mamuta, za koje se smatra da je staro više od 35.000 godina.

“Mamut je savršen, lijep. Ima surlu, rep. Ima malene uši”

“Mamut je savršen, lijep. Ima surlu, rep. Ima malene uši”, rekao je paleontolog Grant Zazula i dodao da se radi o “najvažnijem paleontološkom otkriću u Sjevernoj Americi“. Mamut na većem dijelu tijela ima sačuvanu kožu i dlaku, a vlasti navode da se radi o najpotpunijem mumificiranom sisavcu pronađenom na kontinentu.

  • Naučnici smatraju da je vunasti mamut bio star nešto više od mjesec dana kada je uginuo. Dug je oko 140 cm, piše The Guardian.

    U trbuhu mu pronašli travu

    Geolozi koji su došli po nalaz, pronašli su komad trave u trbuhu mamuta, što ukazuje na to da je ovo mladunče provelo posljednje trenutke života na ispaši dok je lutalo teritorijem na kojem su u to doba prebivali divlji konji, špiljski lavovi i divovski bizoni.

    Njegovo je tijelo tako dobro očuvano jer je maleni mamut vjerojatno ostao zarobljen u blatu prije nego što je završio smrznut u permafrostu tokom ledenog doba.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje