Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kanada: Zbog protesta vozača Ford i Toyta prekinuli proizvodnju

Preuzmite sliku

Dva najveća svjetska proizvođača automobila, Ford i Toyota, saopštili su da je proizvodnja prekinuta zbog protesta vozača kamiona u Kanadi.

Tvornice su bile prisiljene zatvoriti jer su dijelovi automobila zadržani na dva američka granična prelaza koja su blokirali vozači kamiona koji protestuju protiv obavezne vakcinacije. Kanadski ministar saobraćaja Omar Alghabra nazvao je to ilegalnom ekonomskom blokadom svih Kanađana, navodi BBC.

Procjenjuje se da će prekid trgovine koštati 300 miliona dolara dnevno. Vozači kamiona koji su blokirali najvažniji granični prelaz, most Ambasador koji povezuje Vindzor u Kanadi i Detroit u Mičigenu, SAD, mahali su kanadskim zastavama i transparentima osuđujući premijera Justina Trudeaua, koji je odbio ukinuti pravilo koje zahtijeva da vozači kamiona koji ulaze u Kanadu budu u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa.

Demnostranti su također izrazili protivljenje Covid pasošima i zahtjevu za nošenje maski. Most Ambasador najveći je međunarodni viseći most na svijetu i preko njega se odvija oko četvrtine američko-kanadske trgovine. Oko 75 odsto ukupnog izvoza Kanade ide u SAD, a preko mosta Ambasador dnevno prođe i do 8.000 kamiona.

Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila, zaustavila je proizvodnju u tri tvornice u Ontariju, rekavši da se ove sedmice tamo više neće proizvoditi vozila.

Proizvodnja je također zaustavljena u Fordovoj tvornici motora, dok je Stellantis, koji je vlasnik Chryslera, rekao da je nedostatak dijelova uticao na smjene u njegovoj tvornici u Ontariju.

S druge strane granice, General Motors je rekao da je bio prisiljen otkazati dvije proizvodne smjene u tvornici u Michiganu gdje proizvodi sportska terenska vozila.

Zaustavljanje je još jedan udarac za automobilsku industriju, koja se već borila s globalnom nestašicom poluvodičkih čipova zbog ekonomskih posljedica pandemije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,