Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kanada: Posjetioci odaju počast djeci iz indijanskog internata

Preuzmite sliku

Građani su danas posjećivali bivši internat misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, nakon što je objavljeno da su na ovom mjestu otkrivena još 182 posmrtna ostatka u neoznačenim grobovima , javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim sedmicama prijavljeni neoznačeni grobovi. Škola je otvorena 1912., a zatvorena 1970. godine. Vjeruje se da u pitanju posmrtni ostaci djece iz plemena Ktunaxa.

Ispred bivšeg intenata nalazi se kip “Djeca” postavljen u čast svih koji su boravili u njemu.

Na kapiji su posjetioci ostavljali plišane igračke, dječiju obuću i mnogobrojne poruke nakon što ih je teško pogodilo otkriće o stravičnim sudbinama indijanske djece.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su porodicama i prisiljena pohađati Sv. Eugene's, blizu Cranbrooka.

Kao i kod ranije otkrivenih 215 posmrtnih ostataka u Kamloopsu, školi u Britanskoj Kolumbiji i 751 u Saskatchewanu u rezervatu Prvih naroda Cowessess, za lociranje neoznačenih grobova djece koja pripadaju Krunaxi i drugim plemenima Prvih naroda, korišteni su površinski radarski skeneri.

Prvi crkveni internat otvoren je 1820-ih, širom Kanade ih je postojalo 139, a posljednji internat zatvoren je 1996. godine. Cilj je bio da učenici usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzeto od njihovih porodica i smješteno, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,