Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kanada: Obustavljena upotreba vakcine Oxford/AstraZeneca za osobe ispod 55 godina

Preuzmite sliku

Kanada je obustavila upotrebu vakcine protiv COVID-19 kompanije Oxford/AstraZeneca za osobe ispod 55 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednica Kanadskog nacionalnog savjetodavnog odbora za vakcine (NACI) Shelley Deeks izjavila je da je upotreba vakcine za osobe ispod 55 godina zaustavljena zbog “važne neizvjesnosti“ u vezi sa zgrušavanjem krvi.

Deeks je napomenula da je odluka donesena kao “mjera predostrožnosti“ nakon izvještaja iz Evrope u kojima se navodi da su zabilježeni slučajevi zgrušavanja krvi kod vakcinisanih osoba, posebno kod mladih žena.

U Kanadi je do sada upotrijebljeno 300.000 doza vakcine AstraZeneca i nije zabilježen nijedan slučaj trombocitopenije.

Prema istraživanjima koja su sprovedena izvan Evrope, trombocitopenija se bilježi najčešće kod svake 125.000. osobe, dok u nekim zemljama ta stopa iznosi milion.

U više od 20 zemalja među kojima su i Njemačka, Italija, Francuska, Španija, Holandija, Irska, Norveška, Danska, Island, Rumunija i Bugarska, početkom mjeseca privremeno je obustavljena upotrebu vakcine AstraZeneca. No, nakon objave Evropske agencije za lijekove (EMA) da je vakcina bezbjedna ponovo je počela primjena te vakcine.

Evropska agencija za lijekove navela je da koristi vakcine i dalje prevazilaze rizike, te da će vakcina nastaviti da se upotrebljava, ali da će se kontrolisati da li će se stvaranje krvnih ugrušaka nastaviti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje