Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kanada: I depresivni će moći da traže “potpomognuto samoubistvo”

Preuzmite sliku

Kanada uvodi zakon prema kome osoba sa mentalnom bolešću ima pravo da zatraži od zdravstvenih institucija “potpomognuto samoubistvo”.

Ako pacijent osjeća da mu je duševno stanje nepodnošljivo, potrebna su samo dva ljekara da legalizuju smrtonosni koktel lijekova.

Riječ je o novoj fazi procesa koji je započeo 2016. godine kada je kanadski parlament donio Zakon o medicinskoj pomoći pri umiranju, koji je, zapravo, legalizovao pravo na “potpomognuto samoubistvo”.

Zakon se, prema toj zamisli, trebao primjenjivati ​​samo u slučajevima neizlječivih bolesti ili za ljude čije je zdravstveno stanje značilo da je smrt neizbježna.

U prvoj godini djelovanja Zakona na taj način lišeno je života više od 1.000 ljudi, uglavnom oboljelih od raka.

Godine 2021. Zakon je promijenjen da bi uključio druga stanja koja su pacijenti smatrali “nepodnošljivim”.

Time je broj tako legalizovanih smrtnih slučajeva (potpomognutih samoubistava) dostigao cifru veću od od 10.000.

Naredne godine u martu kanadski zakon će dopustiti i eutanaziju psihijatrijskih pacijenata.

Prema profesoru prava iz Toronta Trudu Lemensu, to znači da će “potpomognuto samoubistvo”, na neki način, postati dio liječenja mentalnih bolesti.

Otvara se mogućnost da osoba koja pati od hronične depresije i traži pomoć od psihologa dobije preporuku za – smrt, kao izlaz, prenosi portal “Remix”.

Način na koji je zakon napisan, prema Gusu Aleviou, stručnjaku za invaliditet, mogao bi dovesti do toga da se ne samo depresija liječi eutanazijom već i posttraumatski stresni poremećaj, autizam, bulimija, anoreksija i druge zavisnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje