Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kanada druga u svijetu legalizirala marihuanu: Pušiti mogu i policajci, ali…

Od danas podne odrasli Kanađani će moći legalno konzumirati marihuanu. Također će određenu količinu smjeti uzgajati za svoje potrebe.

Kanada je od danas druga država u svijetu u kojoj je legaliziran kanabis. Od 17. oktobra Kanađanima su dopušteni uzgoj, posjedovanje i konzumacije kanabisa u rekreativne svrhe, po čemu je to prva zapadna zemlja i druga u svijetu pet godina nakon što je to učinio Urugvaj u Južnoj Americi.

Derivati kanabisa, kao hrana, kozmetika ili e-cigarete s marihuanom bit će dopušteni u Kanadi od 2019., ali kanadski poduzetnici već su počeli pripreme da zagrabe svoj dio kolača na tržištu koje obećava.

Otkako je liberalni premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) izabran krajem 2015., finansijska tržišta pohrlila su u novi biznis i kanadski proizvođači kanabisa već zarađuju milijarde. Tri najveća preduzeća izlistana na berzi u Torontu već su akumulirala više od 30 milijardi kanadskih dolara (19,9 milijardi eura).

Legalizacija bi trebala potaknuti kanadsku privredu i proizvesti između 816 miliona do 1,1 milijarde dolara novih prihoda u četvrtom tromjesečju tekuće godine. U to se ne računa crno tržište koje proizvodi četvrtinu svih džointa popušenih u Kanadi, prema podacima Kanadskog statističkog zavoda.

Statistički zavod procjenjuje da će 5,4 miliona Kanađana kupovati kanabis u za to ovlaštenim trgovinama do kraja 2018., odnosno 15 posto populacije.

U inozemstvu će se pomno pratiti kanadsko iskustvo, rekao je premijer Trudo.

– Budu li stvari dobro funkcionirale, a ja očekujem da će tako biti, vjerujem da će nas druge zemlje slijediti – dodao je on.

Zanimljivo je da će biti neujednačena praksa za pripadnike savezne policije. Zaposlenici savezne policije morat će apstinirati od uživanja kanabisa 28 dana prije posla, a takav propis vrijedit će i za Toronto. U Montrealu se od policajaca samo traži da na posao dolaze trijezni.

Konačno, kanabis se neće moći posvuda uživati. U nekim gradovima, primjerice Montrealu, za uživanje kanabisa vrijedit će jednaki propisi kao za uživanje cigareta. U nekim drugim gradovima pušenje džointa bit će dopušteno samo u vlastitom domu. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,