Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kampanja “Učini nešto”: Večeras gašenje i paljenje svjetala za djecu Gaze

Preuzmite sliku

Turska organizacija Platforma za solidarnost iz Ankare organizuje kampanju “Učini nešto” za djecu Gaza u okviru koje će večeras u 21.00 sat po lokalnom vremenu biti održan performans gašenja i paljenja svjetala u zemlji i inostranstvu, javlja Anadolu.

Akcija se organizuje u povodu Svjetskog dana prava djeteta, 20. novembra.

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantirati svakom djetetu.

Akcija gašenja i paljenja svjetla u zemlji i inostranstvu održat će se večeras u 21.00 sat po lokalnom vremenu (19:00 po srednjoevropskom).

“Već 44 dan traje izraelski masakr u Gazi. Više od 13 hiljada civila Gaze ubijeno je u izraelskim napadima, koji su okarakterisani kao ratni zločini. Među ubijenima je na hiljade djece i beba”, objavila je Platforma za solidarnost.

Navodi se da je povodom Svjetskog dana prava djeteta pokrenuta kampanja podizanja svijesti pod sloganom “Učini nešto“.

“Kao prvi događaj u okviru kampanje, koju planiramo da nastavimo do okončanja masakra nad djecom koji čini Izrael, organizirat ćemo akciju gašenja i paljenja svjetla u zemlji i inostranstvu. Želimo sličnim događajima i narednih dana da pokrenemo međunarodno javno mnijenje i globalni otpor protiv ubijanja djece”, navodi se u saopštenju.

Također je objavljeno da će sadržaj i vizuelni materijali tokom kampanje “Učini nešto” biti dijeljeni na društvenim mrežama uz hashtagove #dosomething.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje