Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako utiče na ostatak planete konstantno obaranje temperature okeana

Preuzmite sliku

Najveći temperaturni rekordi su već četvrtu godinu zaredom zabilježeni na sjevernom Pacifiku, sjevernom Atlantiku, Sjevernom ledenom okeanu i Sredozemnom moru.

OD 1970. godine svjetski okeani se svake godine sve više zagrijavaju, a kao jedan od razloga ovog problema naučnici navode činjenicu da ovo predstavlja dio dugoročnog obrasca zagrijavanja površine planete i njene atmosfere uslijed uticaja gasova sa efektom staklene bašte.

Okeani od 1958. godine sve topliji

Istraživanjem zagrijavanja okeana naučnici su utvrdili da su oni od 1958. godine svake decenije bili sve topliji. S tim što se krajem osamdesetih godina prošlog vijeka ovaj obrazac dodatno ubrzao i to u nekim područjima više nego u drugim. Pre svega ovo se odnosi na sjeverne dijelove Pacifika, sjeverne dijelove Atlantika, Sjeverni ledeni okean i Sredozemno more, za koje je i u 2022. godini uočeno da obaraju prethodne temperaturne rekorde, piše nationalgeographic.rs.

Međutim, pored ovoga uočeno je i da se okeani sve više “raslojavaju” ili prosto rečeno njihove vodene mase se ne miješaju tako lako i između ostalog zadržavaju toplotu na svojim površinama što dovodi do dodatnog zagrijavanja atmosfere. Što dodatno može dovesti do uništavanja morskih ekosistema, porasta nivoa mora i promjena u vremenskim obrascima širom svijeta. A kao najbolji dokaz “začaranog kruga” u kom se nalazimo govore i dešavanja od prošlog ljeta kada su Evropu i SAD zahvatile nezapamćene vrućine, dok je u Kini zabilježena rekordna suša.

Nedavni izveštaj Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD-a, sugeriše da je ovu državu pogodilo čak 18 prirodnih katastrofa tokom prethodne godine, uzrokujući ogromnu štetu. Upozorenje stručnjaka je da će ovo nastaviti da se dešava ukoliko hitno nešto ne preduzmemo po pitanju klimatskih promjena.

“Sve dok ne dosegnemo neto nultu emisiju, zagrijavanje će se nastaviti, a mi ćemo i dalje svjedočiti obaranju rekordnih temperatura u okeanima, kao što je to bilo ove godine”, objasnio je klimatolog Michael Man sa Univerziteta Pensilvanije, čija studija je objavljena u časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,