Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako pištolj s ćorcima ipak može ubiti čovjeka?

Preuzmite sliku

Ispalivši metak iz rekvizitnog oružja, glumac Alec Baldwin (68) je na filmskom setu u Novom Meksiku u četvrtak ubio direktoricu fotografije Halynu Hutchins (42) i ranio reditelja Joela Souzu (48), saopštila je policija.

U saopštenju ureda šerifa okruga Santa Fe naveli se incident dogodio na snimanju filma “Rust”.

Hutchins je avionom prebačena u bolnicu Univerziteta u Novom Meksiku, gdje je medicinsko osoblje konstatovalo smrt.

Souza je kolima hitne pomoći prebačen u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent, gdje je na liječenju zbog zadobijenih povreda.

Lokalni mediji prenose da je Baldwin viđen u četvrtak ispred šerifove kancelarije u suzama, ali pokušaji da se dobije komentar od njega su bili neuspješni.

Instruktor korištenja vatrenog oružja objasnio je opasnost ćoraka, odnosno slijepih metaka kad su ispaljeni iz blizine. Iako čahura nema metak, ona uz eksploziju i vrući plin može zadati ozljede, u ovom slučaju smrtonosne.

“Ćorci doprinose autentičnosti scene na načine koji se ne mogu postići na bilo koji drugi način. Ako snimatelj želi oslikati priču svjetlom i kadriranjem, stručnjaci za vatreno oružje su tu da priču uvedu dramom i uzbuđenjem” – napisao je za American Cinematographer Dave Brown, instruktor i koordinator za vatreno oružje.

  • Dave je u svom tekstu objasnio kako je moguće da pištolj napunjen slijepim mecima može usmrtiti nekoga u neposrednoj blizini:

    “Ćorak ili slijepi metak jako je sličan pravome, a jedina je razlika što nema projektila na vrhu čahure punjene barutom. Vrh čahure zatvoren je papirićem ili voskom kako bi zadržao barut unutra, a pri ispaljivanju se dobije isti prasak i bljesak, samo bez smrtonosnog projektila. Eksplozija, vrući plin i čahura ipak su jako opasni za onoga ko se nađe dovoljno blizu pištolju iz kojeg se puca. Također, materijal koji se koristi za začepljenje čahure ispali se velikom brzinom, pa također postaje oružje na neki način – objasnio je Dave.

    Jedna od tragedija koje je izazvao ćorak je sa snimanja 1984., kad je glumac Jon-Erik Hexum u pauzama od snimanja kroz šalu ispalio ćorak sebi u glavu igrajući ruski rulet. Iako ćorak nije probio njegovu kožu, ipak mu je oštetio lubanju te je preminuo šest dana kasnije od posljedica.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje