Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je Putin ‘uništio’ rublju i doveo Rusiju na ivicu bankrota?

Preuzmite sliku

Rusija je zabranila svojim građanima da kupuju američke dolare, čime je završena izolacija ekonomije koja je nekada imala ambicije da se pridruži globalnom klubu finansijskih sila, piše CNN.

Nedavno, tokom globalne finansijske krize 2008. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi poručnici promovisali su rublju kao potencijalnu alternativu američkom dolaru, tvrdeći da bi ona trebala biti sastavni dio globalnog finansijskog sistema. Rusija će postati jedna od pet najvećih svjetskih ekonomija, tvrdili su.

Putinova želja da dominira nad svojim susjedima, počevši od njegovog napada na Gruziju 2008. godine, pa do aneksije Krima 2014. i prošlomjesečne invazije Ukrajine, uništila je ono što je ostalo od ekonomskih snova autoritarnog lidera, prenosi Tuzlanski.ba.

Početkom 2008. za jedan američki dolar bi se moglo kupiti otprilike 25 rubalja. Ruska valuta je od tada značajno depresirala, a sankcije Zapada uvedene kao odgovor na invaziju Ukrajine gurnule su je u slobodan pad. Valuta je pala za 10% i dosegla novi rekordno nizak nivo. Rublja je ove sedmice bila još slabija na ofšor tržištu.

Najnoviji pad uslijedio je nakon što je ruska centralna banka zabranila Rusima da kupuju čvrste valute i naredila bankama da ograniče povlačenje sa deviznih računa na 10.000 dolara u narednih šest mjeseci, a to su potezi koji bi mogli pomoći da se očuvaju neke od dolarskih rezervi zemlje i podrži rublja.

Sergej Aleksašenko, bivši zvaničnik ruskog ministarstva finansija i centralne banke, opisao je strategiju kao “nevjerovatnu glupost” koja bi mogla dovesti do napada na banke.

„Očigledno je da je odliv deviznih depozita iz ruskih banaka premašio prognoze Banke Rusije i doveo u pitanje sposobnost banaka da izmire svoje obaveze“, napisao je on u biltenu. Najveća greška koju monetarne vlasti mogu napraviti u Rusiji je da dotaknu privatnu štednju – ako do sada nije bilo upravljanja bankom, to će se sada dogoditi”, dodao je Aleksašenko.

Rusija se bori da spriječi finansijski krah otkako su Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi zapadni saveznici uveli sankcije velikom dijelu bankarskog sistema zemlje, uključujući zamrzavanje stotina milijardi dolara vrijednih rezervi koje je Moskva godinama gomilala kako bi zaštitila ekonomiju. Analitičari procjenjuju da je više od polovine ruskih rezervi deviza i zlata sada van granica.

Centralna banka je više nego udvostručila kamatne stope na 20% i privremeno zabranila ruskim brokerima da prodaju vrijednosne papire u vlasništvu stranaca. Vlada je naredila izvoznicima da razmijene 80% svojih deviznih prihoda za rublje, a rezidentima Rusije zabranila je bankovne transfere van Rusije.

Rublja je bila pod jakim pritiskom, a neuspjeh Moskve da odbrani valutu će dovesti do ekonomskog pada.

Rusija je vodeći izvoznik nafte i gasa, ali mnogi drugi sektori njene privrede oslanjaju se na uvoz. Kako vrijednost rublje bude padala, ona će postati mnogo skuplja za kupovinu, podstičući inflaciju.

Čak i sa Rusijom na ivici bankrota, zapadne zemlje nastavljaju kaznena ograničenja osmišljena da dodatno izoluju Moskvu. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zabranile su u utorak uvoz ruske energije, a Evropska unija je saopštila da će pokušati smanjiti uvoz prirodnog plina za 66 posto ove godine.

Za Moskvu se troškovi zbrajaju. Odluka Centralne banke da spriječi Ruse da kupuju američke dolare označava kraj rublje, smatra Anders Åslund, ekonomista i bivši savjetnik ruske vlade.

“Svaka konvertibilnost rublje je gotova. Putin je uništio rublju”, rekao je Åslund na Twitteru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,