Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako je propao jedan od najpoznatijih kripto hedge fondova na svijetu

Preuzmite sliku

Još u martu, Three Arrows Capital (3AC) upravljao je imovinom od oko 10 milijardi dolara što ga je činilo jednim od najistaknutijih kripto hedge fondova na svijetu.

Sada 3AC ide prema bankrotu nakon pada cijena kriptovaluta i posebno rizične strategije trgovanja. Firma je imala poduži popis ugovornih strana ili firme koje su svoj novac uložile nadajući se da će 3AC barem ostati na površini, a ne potonuti kao što se sada događa. Kako je kriptotržište od aprilo palo za više od milijardu dolara, predvođeno padom bitcoina i ethereuma, ulagači s koncentriranim okladama na firme poput Three Arrows Capital trpe posljedice.

Kripto mjenjačnica Blockchain.com navodno se suočava s gubitkom od 270 miliona dolara u zamjmovima 3AC-u. U međuvremenu, brokerska kuća za digitalnu imovinu Voyager Digital podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja poznatiji kao Poglavlje 11 nakon što 3AC nije mogao vratiti otprilike 670 miliona dolara koje je posudio od firme.

Posuđivali novac i zatim ga ulagali u nove projekte

Kripto zajmodavci sa sjedištem u SAD-u Genesis i BlockFi, platforma za kripto derivate BitMEX i kripto burza FTX također su pogođeni ovim gubicima. “Kredit se uništava i povlači, standardi preuzimanaj se pooštravaju, solventnost se testira, tako da svi povlače likvidnost od kripto zajmodavaca”, rekao je Nic Carter, partner u Castle Island Ventures, koji se fokusira na blockchain ulaganja.

Strategija Three Arrows Capitala uključivala je posuđivanje novca iz cijele industrije, a zatim okretanje i ulaganje tog kapitala u druge, često tek nastajajuće, kripto projekte. Firma postoji već desetljeće, što je pomoglo osnivačima Zhu Suu i Kyleu Daviesu da steknu mjeru vjerodostojnosti u industriji koja je puna početnika. Zhu je također bio sudomaćin popularnog podcasta o kriptovalutama.

“3AC je trebao biti odrasla osoba u sobi”, rekao je Nik Bhatia, profesor financija i poslovne ekonomije na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Sudski dokumenti koje je pregledao CNBC pokazuju da advokati koji zastupaju vjerovnike 3AC-a tvrde da Zhu i Davies još nisu počeli sarađivati s njima “na bilo koji značajan način”. U podnesku se također navodi da postupak likvidacije nije započeo, što znači da nema novca za vraćanje zajmodavcima firme.

Zhu i Davies nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Kolaps je pokrenuo pad stablecoin projekta terraUSD

Jedan od uzroka pada Three Arrows Capitala može se pronaći u kolapsu terraUSD (UST) u maju, koji je bio jedan od najpopularnijih stablecoin projekata vezanih za američki dolar.

Stabilnost UST-a oslanjala se na složen algoritam, s vrlo malogotovine za podršku aranžmanu, uprkos obećanju da će zadržati svoju vrijednost bez obzira na volatilnost na širem kripto tržištu. Ulagači su bili potaknuti – na pratećoj platformi za kreditiranje pod nazivom Anchor – s 20% godišnjim prinosom na njihova UST holdinga, stopom za koju su mnogi analitičari rekli da je neodrživa.

Jedan od uzroka pada Three Arrows Capitala može se tražiti u majskom kolapsu terraUSD (UST), jednog od najpopularnijih stablecoin projekata vezanih za američki dolar.

Stabilnost UST-a oslanjala se na algoritam, s jako malo čiste gotovine kao rezerve da se zadrži vrijednost 1:1 prema američkom dolaru. Ulagači su imali poticaj, na najvećoj platformi za kreditiranje pod nazivom Anchor, s 20 posto godišnjim prinosom na njihova UST ulaganja, stopom za koju su mnogi analitičari rekli da je neodrživa.

“Korekcija rizične imovine u kombinaciji s manjom likvidnošću razotkrila je projekte koji su obećavali visoke neodržive godišnje kamatne stope, što je rezultiralo njihovim kolapsom, kao što je UST”, rekao je Alkesh Shah, globalni strateg za kripto i digitalnu imovinu u Bank of America.

Panična prodaja povezana s padom UST-a i njegovog sestrinskogtokena Luna koštala je ulagače 60 milijardi dolara.

“Kolaps terraUSD-a i Lune je nulta tačka”, rekao je Bhatia iz USC-a, koji je prošle godine objavio knjigu o digitalnim valutama pod naslovom Slojeviti novac. Opisao je krah kao prvi domino koji je pao u “dugom lancu prijevara”.

“Ne samo da nisu ništa zaštitili nego su isparile i milijarde sredstava vjerovnika”

3AC je rekao Wall Street Journalu da je uložio 200 miliona dolara u Lunu. Drugi industrijski izvještaji navode da je izloženost fonda oko 560 miliona dolara. Bez obzira na gubitak, ta je investicija postala praktički vezvrijedna kada je projekt stablecoina propao.

Implozija UST-a poljuljala je povjerenje u cijeli sektor i ubrzala pad kriptovaluta koji je već u toku kao dio šireg povlačenja od rizične imovine u jeku svjetske krize.

Zajmodavci 3AC-a tražili su dio svoje gotovine natrag, ali novca nije bilo. Mnogi od firminih partnera zauzvrat nisu mogli ispuniti zahtjeve svojih investitora, uključujući i maloprodajne vlasnike kojima su obećani godišnji povrati od 20 posto.

“Ne samo da nisu ništa zaštitili nego su isparile i milijarde sredstava vjerovnika”, rekao je Bhatia.

“Zaštita potrošača u svijetu kriptovaluta gotovo da i ne postoji”

Peter Smith, izvršni direktor Blockchain.coma, rekao je prošle sedmice, u pismu dioničarima koje je vidio portal CoinDesk, da je burza njegove firme “ostala likvidna, solventna i da kupci neće biti pogođeni”. Ali ulagači su već čuli takvo mišljenje – Voyager je rekao istu stvar nekoliko dana prije nego što je podnio zahtjev za stečaj.

Bhatia je rekao da kaskada pogađa svakog igrača na tržištu koji je značajno izložen sve lošijoj imovini i krizi likvidnosti. A u svijetu kriptovaluta zaštita potrošača gotovo da i ne postoji pa mali ulagači nemaju pojma što na kraju posjeduju, ako išta i posjeduju.

Kupci Voyager Digitala nedavno su primili e-poruku u kojoj se navodi da će proći neko vrijeme prije nego što mogu pristupiti kriptovalutama koje se nalaze na njihovim računima. Izvršni direktor Stephen Ehrlich rekao je na Twitteru da će, nakon što firma prođe kroz stečajni postupak, korisnici s kriptovalutama na svom računu potencijalno dobiti nešto.

To bi moglo uključivati ​​kombinaciju kriptovalute koju su držali, zajedničke dionice u reorganiziranom Voyageru, Voyager tokene i sve prihode koje mogu dobiti od 3AC-a. Investitori Voyagera rekli su za CNBC da ne vide puno razloga za optimizam. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,