Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako je Biden „prevario“ svijet i stigao u Kijev: Misteriozna večera sa ženom, pa vožnja vozom bez telefona i signala

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD Joe Biden je u ponedjeljak tajno otputovao u glavni grad Ukrajine. U Kijev je stigao poslije višesatne vožnje vozom od granice Poljske, a sada su otkriveni svi detalji puta koji je šokirao Kremlj.

Posjeta Kijevu je obavljena tajno iz bezbjednosnih razloga, a Biden je napustio Washington bez obaveštenja nakon što su on i njegova supruga imali večeru u restoranu u subotu uvečer.

Već je bilo zakazano da Biden posjeti Varšavu u utorak ujutru, a zvaničnici su više puta negirali da postoje bilo kakvi drugi planovi koje bi mogli da objave o putovanju u Ukrajinu dok je on tamo. Zaista, Bijela kuća je u nedelju uvečer objavila javni raspored za ponedjeljak koji pokazuje da je predsjednik još uvijek u Washingtonu i odlazi uveče za Varšavu, kada je u stvari već bio na putu ka Ukrajini.

Putovanje predsjednika Bidena u Kijev u ponedjeljak bilo je obavijeno velom tajne, što je odraz velike bezbjednosne zabrinutosti posjete aktivnoj ratnoj zoni, prenosi CNN.

Air Force One je u nedjelju u 4:15 po istočnom vremenu napustio bazu Endruz pod okriljem mraka. Novinarima u avionu nije bilo dozvoljeno da nose svoje uređaje sa sobom.

Biden putuje sa relativno malom pratnjom, uključujući savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jakea Sullivana, zamjenicu šefa kabineta Jenn O’Mally Dylon i ličnu pomoćnicu Anny Tomasini.

Ali, predsjednik je američku podršku Ukrajini stavio u centar svog argumenta za revitalizovani savez u Evropi, a savjetnicima je rekao da želi da obilježi prvu godišnjicu invazije kao način da uvjeri saveznike da njegova administracija ostaje privržena, prenosi New York Times.

Biden je stigao u glavni grad Ukrajine u ključnom trenutku rata, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Neki od najčvršćih američkih saveznika izvršili su pritisak na Ukrajinu da započne pregovore o mirovnom sporazumu koji bi mogao uključivati ustupanje teritorije Rusiji. A u Sjedinjenim Državama, novopostavljeni predsednik Predstavničkog doma, Kevin Mcarty, i neki od njegovih kolega republikanskih poslanika zahtijevali su okončanje onoga što oni nazivaju „blanko čekom“ za ratne napore.

Iznenadna poseta Bidena uslijedila je samo dan prije zakazanog govora predsjednika Vladimira Putina u utorak u kome se očekuje da će ruski lider govoriti o ratnim naporima svoje zemlje usred indikacija da je prolećna ofanziva u Ukrajini već u toku.

Bajden je trebalo da se sastane sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom u utorak ujutru i održi govor iz Varšavskog zamka kasnije tog popodneva — stvarajući sliku na podijeljenom ekranu Bidena i Putina koji govore o Ukrajini na istom danu. Nije bilo jasno da li će se njegov raspored promijeniti zbog posjete Kijevu.

Poseta Bidena Kijevu podsjetila je na tajne misije koje su predsjednici George Bush i Barack Obama vodili u Iraku i Afganistanu tokom vrhunca ratova u tim zemljama.

Putovanje Bidena u Ukrajinu – aktivnu ratnu zonu, ali bez američkih trupa na terenu da bi pomogle u zaštiti predsjednika – bilo je posebno nezgodno. U posljednjih godinu dana, američki zvaničnici koji su putovali u Kijev odlučili su da ne lete direktno tamo zbog opasnosti od projektila.

Umjesto toga, najviši američki zvaničnici obično su se vozili noćnim vozom iz Poljske, što može da traje više od sedam sati, ali se smatra sigurnijim. Državni sekretar Antony Blinken je posjetio Ukrajinu u septembru, a Jake Sullivan, predsjednikov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, posjetio je Kijev u novembru.

Bajdenova posjeta dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obavio svoju posjetu Washingtonu neposredno prije Božića prošle godine, što je bio njegov prvi put van Ukrajine od početka ruske invazije, dok je molio zapadne lidere da pruže veću podršku.

Američki zvaničnici opisali su misiju Bidena u Poljskoj kao nastavak njegovih napora da učvrsti savezničku koaliciju koja podržava stanovništvo Ukrajine.

„Predsednik Biden će jasno staviti do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti da stoje uz Ukrajinu, kao što ste ga čuli mnogo puta, koliko god bude potrebno“, John F. Kirby, glavni portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao je u petak prije odlaska Bidena.

Zvaničnici su odbili da kažu da li će Biden najaviti nove isporuke oružja Ukrajini tokom svoje ranije najavljene posjete Poljskoj, ali je Kirbi nagovjestio da će predsjednik ponuditi detalje o podršci.

Biden je kao potpredsjednik posjetio Ukrajinu šest puta. Njegova posljednja posjeta Kijevu bila je u januaru 2017. godine, nekoliko dana prije odlaska sa funkcije. Prije ponedeljka, ta posjeta je ostala posljednja posjeta najvišeg ranga Ukrajini, pošto ni bivši potpredsjednik Mike Pence ni bivši predsjednik Donald Trump nikada nisu posjetili Ukrajinu. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,