Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako izgleda život u jednom od najzloglasnijih ženskih zatvora u Rusiji

Preuzmite sliku

Od mačića bacanih u kotlarnice do zatvorenica koje gube prste robujući satima za šivaćim mašinama u radionicama kojima haraju pacovi – zatvor za žene IK-14 u ruskom centralnom regionu Mordovija jedan je od najužasnijih ženskih popravnih zavoda u zemlji.

Kako piše Radio Slobodna Evropa(RSE), zatvor je toliko ozloglašen da žene osuđene na kaznu u njemu često preduzimaju ekstremne mjere da ga izbjegnu, uključujući sječenje vena. I članica grupe Pussy Riot Nadežda Tolokonikova je rekla da je reputacija zatvora IK-14 poznata širom Rusije.

“Kako kažu zatvorenice ‘Ko nije robijao u Mordoviji, taj uopšte nije robijao”, rekla je Tolokonikova, koja je služila kaznu u tom zavodu 2013.

U pismu objavljenom u septembru 2013. Tolokonikova se žalila na ropske uslove u zatvoru, kao i na zlostavljanja s kojima su suočene zatvorenice. Ona je napisala da su žene primorane da rade 16 ili 17 sati dnevno s jednim slobodnim danom svakih osam nedjelja.

Njeno iskustvo u zatvoru je bilo takvo da je Tolokonikova povela kampanju za prava zatvorenika kada je oslobođena amnestijom u decembru 2013.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, 557.684 osobe su zatvorene u ruskim popravnim zavodima. Od toga su 44.474 žene.

Više od šest godina pošto je Tolokonikova napisala svoje pismo, Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN) priznala je da je ona “u pravu”, rekao je zamjenik direktora FSIN-a Valeri Maksimenko.

Maksimenko je 24. decembra objavio da je FSIN tražio da tužilaštvo otvori krivičnu istragu o navodima o ropskim uslovima u zatvoru u Mordoviji. Direktor zatvora IK-14 Jurij Kuprijanov je otpušten zajedno s drugim zvaničnicima, rekao je Maksimenko.

Kuprijanov je primoravao zatvorenice da šiju odjeću za njega, njegovu rodbinu, prijatelje i poslovne saradnike, objasnio je Maksimenko.

Neke od zatvorenica koje su služile kaznu u IK-14 o svom iskustvu u njemu govorile su za Tatar-baškir servis Radija Slobodna Evropa.

Sve samo da se ne završi u Mordoviji

Gelena Aleksejeva, bivša zamjenica ministra za investicije u oblasti Saratov, osuđena je 2013. na tri i po godine zatvora zbog saučesništva u davanju mita. Između marta 2014. i maja 2015, Aleksejeva je služila dio kazne u IK-14 u Mordoviji.

Aleksejeva je rekla da je toliko užasno biti poslat tamo da žene preduzimaju ekstremne mjere da ga izbjegnu.

“Kada djevojke saznaju da idu u Mordoviju, sijeku vene, rade sve moguće: razboljevaju se, gutaju eksere, samo da ne moraju da idu tamo. Njegova reputacija je poznata, posebno poslije pisma Nade Tolokonikove”, rekla je Aleksejeva za RSE.

Aleksejeva je izabrana da radi u radionici za šivenje, da sječe tkanine.

“Sjekač neprestano reže tkaninu po liniji iscrtanoj kredom. Ne dao Bog, ako sjekač reže nepravilno (ne po liniji), onda je uništeno svih 100 rezova. Mogu reći da sjekač reže prste, odsijeca, krv teče. To je definitivno nebezbjedno, potrebna je neka obuka. Spasile su me same zatvorenice”, objasnila je Aleksejeva.

Mačiće bacaju u kotlarnice

Aleksejeva, kao i druge, kaže da su uslovi u zavodu skroz srednjevekovni.

“Miševi su živjeli s nama. Pacovi su živjeli s nama u proizvodnoj zoni. Prije ulaska u toalet, morali ste da udarite – postojala je posebna motka za to. Da biste rastjerali pacove, shvatate”, prisjeća se Aleksejeva, dodajući da su mačke držane da bi hvatale glodare.

Ali kako su se mačke razmnožavale, zatvor je smislio okrutan način da smanji njihov broj.

“Njih (mačiće) bi sakupljali u džakove i spaljivali u kotlarnici”, rekla je Aleksejeva, objasnivši da su mačke korištene kao neka vrsta monete sa zatvorenicama.

“Za zatvorenice nije bilo ništa milije od tih mačića i mačaka. Ali takođe su se koristili za kažnjavanje. Tako, ako biste loše šili, spalili bi vam mačke! Oni ne kažnjavaju jednu ili dvije – kažnjavaju cijelu brigadu”, rekla je Aleksejeva.

Dobrodošli u pakao

Kada je Veronika Kras ušla u zatvor IK-14 u ruskoj oblasti Mordovija, nekoliko riječi naškrabanih na zidu ulaza privuklo je njenu pažnju.

“Na ulazu u IK-14 stoji natpis ‘Dobrodošli u pakao’. Kada neko uđe u koloniju, u dvorištu je red. Sve viču ‘Stiglo svježe meso’. Zatvorenice naravno reaguju na to – uplašene su”, rekla je Kras za RSE.

U aprilu 2014. Kras je osuđena na pet godina zatvora pošto je proglašena krivom zbog droge i pljačke. Odslužila je dio kazne u zatvoru u Mordoviji od oktobra 2014. do marta 2017. Imala je 41 godinu kada je zatvorena u IK-14. Kras je objasnila da do posljednjeg trenutka nije znala da ide u zatvor IK-14.

“Pošto se izrekne kazna sve se plaše da će završiti u Mordoviji. Sjede u ćeliji i nervozno čekaju. Na kraju, prilično neočekivano usred noći, odvode ljude”, rekla je Kras. “Probuđena sam u ponoć i rekli su mi da treba da se spremim da odem za 40 minuta. Kada sam izlazila, pitala sam gdje idem. Niko mi nije odgovorio. Tokom puta niko ne odgovara ni na jedno vaše pitanje.”

Kao i druge, Kras se žalila da su uslovi u radionici za šivenje neizdrživi, sa stalnim povećavanjem dnevnih kvota. Kras kaže da se jednom požalila zatvorskoj upravi da ne može da ispuni svoje kvote za šivenje, što je bila greška koju je brzo shvatila.

“Rekli su mi da ću ako ne sašijem koliko treba – a bilo je minus 20 napolju – morati da stojim na ‘mjestu’ napolju. To znači da se uveče poslije posla ne možete vratiti u baraku”.

Prepiranje s upravom je samo bacilo Kras u samicu na nekoliko dana.

Pretučene žene preklinju za pomoć

Jelena Fedorova je kažnjena sa 12 godina zatvora pošto je osuđena za ubistvo kada je imala 20 godina. Dio kazne je od juna 2007. do aprila 2016. odslužila u zatvoru IK-14.

Fedorova je brzo prebačena da radi u medicinskoj jedinici. Prvobitno joj je laknulo što je izbjegla strahote radionice, ali Fedorova kaže da je vidjela “zaista strašne stvari”.

“Više puta sam vidjela pretučene žene – mlade i stare. Plakale su, preklinjale za pomoć. Otišla sam kod Jurija Kuprijanova da okončam tu ludost – da se zaustave premlaćivanja i poštuje zakon”, prisjetila se Federova.

Na kraju se obratila nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama sa šokantnim detaljima šta se dešava u zatvoru. Krivična istraga je otvorena, ali je brzo zatvorena pošto je Fedorova odbila da iznese imena svjedoka.

“Plašile su se da ponovo govore, strahujući da će sada biti ubijene”, tvrdi Fedorova.

Sudbina 21-godišnje HIV pozitivne zatvorenice Lene i dalje proganja Fedorovu.

“Umrla je na mojim rukama 13. jula 2013. Bila je zaista mlada djevojka koja je, uprkos dijagnozi, mogla živjeti dugo i sretno. Imala je samo 40 dana do izlaska. Borili smo se dva sata da spasimo Lenin život, dok je njeno srce još kucalo”, rekla je Fedorova.

“Dva dana prije nego što je umrla, Lena je posrćući došla u medicinsko odjeljenje, kao da je bila pijana. Imala je modrice po cijelom tijelu. Tukli su je zato što je otišla na ARV terapiju (antiretroviralnu terapiju) i nije mogla da šije koliko je htjela šefica radionice”.

Kao i druge, Fedorova se sada nada da će se Kuprijanov i drugi odgovorni za postupanje prema zatvorenicama u zatvoru IK-14, konačno suočiti s pravdom.

“Mislim da bi Jurij Kuprijanov trebalo da bude kažnjen za sve što je uradio. Uništio je živote mnogih dok je radio u zatvoru”, rekla je Fedorova. “Ja sam za to da ne bude samo on kažnjen, već i drugi u zatvorskoj upravi. Kuprijanov nije bio sam”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,