Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kabulom odjekuju rafali, Pentagon potvrdio: Odletio i posljednji američki avion, rat je završio

Preuzmite sliku

Američka proturaketna obrana presrela je pet raketa ispaljenih na kabulski aerodrom u ponedjeljak rano ujutro, rekao je američki dužnosnik.

Afganistanski mediji u ponedjeljak su saopštili da je napad raketom izveden iz stražnjeg dijela automobila. Prema navodima novinske agencije Pajhwok, nekoliko je raketa pogodilo različite krajeve afganistanskoga glavnog grada. Na videosnimci koju je dobio CNN vidi se vozilo u plamenu na ulici u kabulskom naselju Khair Khana nakon ispaljivanja raketa. Spaljeni ostaci automobila prekriveni su krhotinama, staklo nedostaje na svim prozorima, a guma na točkovima se rastopila. U stražnjem dijelu automobila bilo je postavljeno šest lansirnih cijevi koje se vide na snimci. Svjedoci navode da je jedna od raketa pogodila obližnju zgradu, raketni je udar bio vidljiv na obližnjoj visokoj kuli, ali talibanski izvori navode da nema žrtava.

Američki je dužnosnik za CNN rekao da je teroristička organizacija Islamska država vilajet Khorasan vjerovatno lansirala rakete. Prvobitna izvješća nisu ukazala na američke žrtve u posljednjem raketnom napadu, anonimno je izjavio američki dužnosnik za Reuters.

Zaštita svih na tlu

U saopćenju Bijele kuće navedeno je da je predsjednik Joe Biden ponovio svoju naredbu da zapovjednici čine “sve što je potrebno kako bi zaštitili naše snage na tlu”, nakon što je obaviješten o napadu, kao i tome da se operacije neometano nastavljaju na aerodromu.

The Wall Street Journal objavio je da većina stanovništva SAD-a podupire povlačenje iz Afganistana, ali su nezadovoljni haotičnim slikama koje su obilježile evakuaciju. I dalje postoji podijeljenost oko pitanja Bidenove odgovornosti za masakr u zračnoj luci kad je poginulo 170 Afganistanaca i 13 Amerikanki i Amerikanaca.

 • U nedjelju je SAD napadom dronom, kako tvrdi, usmrtio bombaša samoubica iz redova IS-a u automobilu bombi za kojeg je Pentagon tvrdio da se spremao napasti aerodrom. Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je da istražuje izvještaje o civilnim žrtvama nedjeljnog napada dronom. “Znamo da je došlo do snažnih naknadnih eksplozija koje su nastale uništavanjem vozila, što ukazuje na veliku količinu eksplozivnog materijala u unutrašnjosti koja je mogla uzrokovati dodatne žrtve”, navodi se.

  Evakuacija do zadnjeg trena

  U napadu bespilotnom letjelicom poginulo je devet osoba, rekao je jučer glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid za kinesku državnu televiziju CGTN, kritizirajući djelovanje SAD-a na stranom tlu kao nezakonito.

 • Posljednji napori vezani uz evakuaciju trajali su sve do večernjih sati u ponedjeljak po hrvatskom vremenu (utorak rano ujutro po lokalnom) kada je agencija Associated Press saopštila, pozivajući se na jednog talibankog stražara na kabulskom aerodromu, da su nakon 20 godina rata poletjeli i posljednji američki avioni. Istu je informaciju objavio i novinar Newsweeka iz Kabula, a nedugo potom potvrdili su je i u Pentagonu. AFP je izvijestio da je diljem Kabula nakon ovih izvješća počela odjekivati rafalna paljba u znak slavlja zbog američkog odlaska.

  Ovime je, nakon 20 godina i formalno završio najduži rat u američkoj historiji.

  Opširnije čitajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,