Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kabul: Roditelji bacaju djecu preko bodljikave žice, mole vojnike da ih odvedu

Preuzmite sliku

Hiljade ljudi slijevaju se prema aerodromu u Kabulu u nadi da će s druge strane željeznih ulaznih vrata pronaći slobodu i pobjeći od talibana.

Britanski vojnici na aerodromu pokušavaju evakuirati što više ljudi, a talibani su od njih udaljeni svega jedan metar, navodi Sky News. Očajni roditelji bacaju svoju djecu preko bodljikave žice i mole vojnike da ih odvedu. S obzirom na to da je na aerodromu nagurano mnoštvo ljudi, roditelji dodaju svoju djecu osobama ispred sebe kako bi ih oni najbliže ogradi pokušali predati vojnicima.

Danonoćno porodie često s malom djecom, riskiraju živote kako bi došli do aerodroma. Prolaze pored talibanskih boraca koji često ispaljuju hice u zrak kako bi otjerali ljude. Vojnici svima provjeravaju pasoše i papire. Ako prođu, upućuju se dalje, no oni bez odgovarajuće papirologije moraju se vratiti natrag. Jedna od njih je i žena koja se pokušala spasiti sa svojom četverogodišnjom djevojčicom. Bila je užasnuta i suzama jer se njen suprug pridružio talibanima i počeo je tuči.

Ona i njena kćer nisu imale ništa osim pisma UN-a u kojem su identificirane kao žrtve. Nije im bilo bitno gdje, samo su htjele otići. Bojnik Steve White odlučio ih je ubaciti u sustav, no to svejedno nije bila potvrda da će moći napustiti zemlju. Nakon obrade, zahtjev je odobren i njegov čin dobrote spasio im život, no mnogo je drugih sličnih slučajeva koji ne završe na takav način. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,