Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Južna Koreja: Vlasnici lokala tuže vladu zbog gubitaka izazvanih mjerama protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Vlada Južne Koreje suočena je sa pravnom bitkom zbog svog odgovora na pandemiju COVID-19, jer je više od 200 vlasnika kafića i restorana podnijelo tužbu za gubitke prouzrokovane ograničenjima, objavili su lokalni mediji u petak.

Ukupno 240 vlasnika ugostiteljskih objekata traži od vlade 1,2 milijarde vona, odnosno 1,08 miliona dolara, objavila je novinska agencija Yonhap.

Ovo je druga takva tužba protiv vlade, nakon prošlomjesečne tužbe 358 vlasnika kafića koji traže odštetu veću od 4.500 dolara.

“Od kada su ograničenja primjenjena 23. novembra 2020. godine, poštovali smo antivirusne politike, ali sve što nam je ostalo je samo nepodnošljiv iznos duga”, naveo je član grupe vlasnika kafića govoreći na konferenciji za novinare.

Dodao je da su se na početku borili sa politikama koje nisu bile ravnomjerno primjenjene u poslovnim sektorima, ali da sada vlada dijeli ugostiteljstvo po regijama, na glavni grad i ostala područja.

Vlada je u petak objavila da bi mogla da ponudi novu seriju novčane pomoći, objavila je agencija Yonhap.

U izvještaju se navodi da je na sastanku sa liderima vladajuće Demokratske stranke, predsjednik Moon Jae-in rekao da bi vlada mogla razmotriti davanje posebnog “utješnog novca” ljudima kada se prevaziđe pandemija COVID-19.

Borba Južne Koreje sa koronavirusom još nije završena, tokom proteklog dana prijavljena je još 561 infekcija i šest smrtnih slučajeva. Prema podacima Agencije za kontrolu i prevenciju bolesti Južne Koreje to je povećalo ukupni broj slučajeva na 86.126, uključujući 1.550 smrtnih slučajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje