Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Južna Koreja predložila Sjevernoj Koreji vojne razgovore

Preuzmite sliku

Južna Koreja je predložila danas održavanje vojnih razgovora sa Sjevernom Korejom kako bi se izbjegli neprijateljski potezi na militarizovanoj granici, što je prvi formalni potez ove vrste administracije predsjednika Moon Jae-ina.

Za sada nema odgovora iz Pyongyanga na prijedlog da se održe razgovori tokom ove sedmice.

Dvije zemlje tehnički su i dalje u ratu, a Moon, koji je došao na vlast u maju, obećao je da će pokušati da pokrene dijalog sa Pyongyangom, ali i da će pojačati pritisak na Sjevernu Koreju zbog njenog raketnog i nukleranog programa.

Ponuda je upućena nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je obavila prvi test interkontinentalne rakete ranije ovog mjeseca i ovladala tehnologijm postavljanja bojeve glave na raketu.

Južna Koreja i SAD osporavaju tu tvrdnju.

Ministarstvo odbrane u Seulu predložilo je da se razgovori sa Sjevernom Korejom održe 21. jula u Tongilgaku kako bi se zaustvile sve aktivnosti koje potpaljuju tenzije na vojnoj demarkacionoj liniji.

Tongilgak je Sjevernokorejski objekat u selu Panmundžom na granici, koji je ranije korišten za razgovore dvije Koreje. Posljednji takav sastanak održan je u decembru 2015. godine. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje