Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Južna Koreja od juna 2023. prelazi na međunarodni sistem računanja starosti

Preuzmite sliku

Južna Koreja će od juna 2023. godine umjesto tradicionalnih početi koristiti međunarodne metode izračunavanja starosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Narodnoj skupštini Južne Koreje prihvaćen je prelazak na međunarodni metod obračuna starosti na osnovu rođendana, umjesto različitih starosnih sistema koji se trenutno koriste u zemlji, objavila je korejska agencija Yonhap.

Međunarodni metod izračunavanja starosti, koji će zvanično stupiti na snagu u junu 2023. godine u Južnoj Koreji, koristit će se u svim jurisdikcijama i administrativnim jedinicama.

Prema novom sistemu o kojem je riječ, očekuje se da Južnokorejci biti godinu ili dvije mlađi.

Yoo Sang-bum, član vladajuće Stranke narodne moći, rekao je u svom govoru u parlamentu da je revizija metoda brojanja godina usmjerena na smanjenje nepotrebnih društvenih i ekonomskih troškova.

Yoo je naveo da se zbog različitih metoda izračunavanja starosti nastavljaju pravni i društveni problemi, kao i konfuzija.

U Južnoj Koreji se trenutno koriste tri sistema izračunavanja starosti.

U najčešće korištenom “korejskom starosnom sistemu”, bebe se smatraju starom godinu dana kada se rode i ulaze u novo doba 1. januara svake godine.

U drugoj metodi starosna dob osobe pri rođenju se računa kao nula, a dodatna starost se uzima 1. januara svake godine. Ova metoda se općenito koristi za izračunavanje zakonske dobi za pušenje i pijenje alkohola.

Međutim, Južna Koreja također koristi globalno prihvaćenu metodu starenja ljudi na dan kada su rođeni svake godine.

Upotreba različitih metoda izračunavanja starosti izaziva konfuziju i nepotrebne društvene troškove u pitanjima kao što su pružanje medicinskih i administrativnih usluga.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol obećao je tokom predizborne kampanje da će okončati konfuziju ujedinjenjem svih starosnih sistema.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje