Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Južna Koreja će zabraniti snimanje u kupalištima, garderobama, toaletima

Preuzmite sliku

Južnokorejska vlada planira zabraniti snimanje i fotografisanje u javnim kupalištima, garderobama i toaletima, kako bi spriječila tzv. krivična djela počinjena skrivenim kamerama, saopćeno je iz južnokorejskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Zakon o zaštiti privatnih slikovnih informacija usvojen je na sastanku kabineta, kazali su iz ministarstva unutrašnjih poslova i sigurnosti, javlja Xinhua.

Ovaj zakon će biti proslijeđen na usvajanje Narodnoj skupštini.

Po predloženom zakonu, postavljanje bilo kakvih uređaja za snimanje i fotografisanje u javnim kupalištima, javnim toaletima, garderobama i drugim mjestima osjetljivim na povrede privatnosti bit će zabranjeno.

Zabranjeni uređaji uključuju fiksne poput nadzornih i kamera spojenih na internet, kao i prenosive poput digitalnih kamera, pametnih telefona i nosivih uređaja.

Oni koji prekrše ovaj zakon bit će kažnjeni s novčanom kaznom do 50 miliona wona (46.000 američkih dolara).

Po prethodnom zakonu, postavljanje fiksnih uređaja i snimanje njima je zabranjeno, ali po novom zakonu se zabranjuje i postavljanje i snimanje prenosivim uređajima.

Postavljanje će biti dozvoljeno iz poslovnih i sigurnosnih razloga, ali ljudi će morati biti obaviješteni o tome.

Cilj ovog novog zakona je sprječavanje krivičnih djela počinjenih skrivenim kamerama korištenim za tajno snimanje i fotografisanje žena radi seksualnog zadovoljavanja i u druge svrhe.

Prema Nacionalnoj policijskoj agenciji, broj krivičnih djela počinjenih skrivenim kamerama rastao je s 2.400 u 2012. godini na 6.623 u 2014. godini, nakon čega je u 2016. godini spao na 5.185. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje