Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Još jedna zemlja potvrdila slučaj zaraze korona virusom

Preuzmite sliku

Afganistan je u ponedjeljak potvrdio prvi slučaj zaraze korona virusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Afganistanski ministar zdravstva Ferozuddin Feroz izjavio je u glavnom gradu Kabulu da je proglašeno vanredno stanje u provinciji Herat koja graniči sa Iranom.

“Osoba koja je zaražena korona virusom je u stabilnom stanju i nalazi se u izolaciji. Predlažemo svim Afganistancima da izbjegavaju nepotrebna putovanja u Iran, fizičke kontakte i skupove“, rekao je Feriz.

Afganistanske vlasti su u nedjelju saopštile da sumnjaju da su trojica muškaraca, koji su se vratili iz iranskog grada Qom, zaraženi smrtonosnim virusom. Zadržani su u karantinu i uzeti su im uzorci krvi, što je dovelo do naknadne detekcije korona virusa kod jedne osobe.

Vlada je zatražila od zdravstvenih zvaničnika da pokrenu program kontrole korona virusa sa kontrolnim tačkama u vazdušnim lukama i na granicama, posebno u zapadnim provincijama Herat, Nimroz i Farah, koje graniče s Iranom.

Novim tipom korona virusa, koji je izbio u kineskom gradu Wuhanu, širom svijeta zaraženo je više od 79.000 ljudi.

Uslijed posljedica zaraze novim tipom korona virusa u Kini su preminule 2.592 osobe, a u Specijalnoj administrativnoj regiji Hong Kong dvije.

Smrtni slučajevi od zaraze novim tipom korona virusa zabilježeni su i u drugim zemljama. Tako je od posljedica zaraze u Iranu preminulo 12, u Južnoj Koreji sedam, u Japanu četiri, Italiji tri, a Tajvanu, Filipinima i Francuskoj po jedna osoba.

Broj zaraženih širom svijeta premašio je 79.000. U Kini je zaraženo više od 77.150, a u ostatku svijeta u Japanu 838, Južnoj Koreji 763, Italiji 152, Singapuru 89, Iranu 47…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,